Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De Jonge ontkent geruchten over mondkapjesdeal, ‘eet zijn schoenen op als hij niet aftreedt’

Volgens de voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, klopt wat de Volkskrant over zijn betrokkenheid bij de mondkapjesdeal schrijft, niet. Hij noemt het „suggesties”. Maar wat klopt er dan niet? Heeft hij zich er helemaal niet mee bemoeid, of op een andere manier? Die uitleg blijft hij ons schuldig.

De Jonge wil geen uitleg geven, omdat er een onderzoek loopt naar de kwestie. „Dat onderzoek zal duidelijkheid geven over hoe het wél is gegaan.”

Het onderzoek waar De Jonge van zegt dat hij ernaar uitkijkt, laat nog minstens een paar maanden op zich wachten. Er is meer tijd en informatie nodig om het onderzoek af te ronden, heeft Deloitte aan de minister laten weten. Deloitte voert het onderzoek uit. Het inzien van berichten, e-mails en chatberichten verloopt moeizaam. Ook enorme hoeveelheden andere data moeten nog worden geanalyseerd. Het onderzoeksbureau streeft ernaar voor het zomerreces van de Kamer met een eerste onderzoeksrapport te komen. De huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg) heeft de Kamer deze week over deze nieuwe vertraging geïnformeerd.

‘De Jonge bemoeide zich met mondkapjesdeal’

Vandaag meldde de Volkskrant dat de voormalig minister van VWS zich actief heeft bemoeid met de deal. Dat kunnen zij lezen in app-berichten die het ministerie van Financiën vandaag heeft vrijgegeven. In berichten drong De Jonge er bij een hoge ambtenaar op aan contact op te nemen met Sywert van Lienden, omdat die mogelijk mondkapjes zou kunnen leveren. De Jonge heeft altijd gezegd dat hij geen betrokkenheid had bij de deal. Dat was niet gelogen, benadrukte De Jonge vandaag.

De minister zei in juli vorig jaar dat hij berichten van Van Lienden had doorgestuurd naar Martin van Rijn, die hiervoor verantwoordelijk was. In het onderstaande filmpje ontwijkt De Jonge vrijwel alle vragen die een journalist stelt over de mondkapjesdeal en Van Lienden. Dit onderstaande filmpje komt uit juni 2021, een maand nadat bekend werd dat Van Lienden had verdiend aan de deal.

https://twitter.com/wijndelts/status/1506514348784726016

‘Eet schoenen op’

Cabaratier Martijn Koning heeft gevat gereageerd op de hele situatie. Hij belooft namelijk dat hij de schoenen van de CDA’er zal opeten als die níet aftreedt. En zoals we allemaal weten zijn zijn fleurige schoenen één van de dingen waar De Jonge om bekend staat. Koning hecht er ook nog een tijdslimiet aan: „Als Hugo de Jonge deze week niet opstapt eet ik zijn schoenen op #mondkapjesdeal”, schrijft Koning.

Koning trok eerder veel aandacht met een scherpe column tegen Forum-voorman Thierry Baudet in het programma Jinek. Baudet was hier zo boos over dat hij wegliep uit de uitzending. RTL en Jinek boden Baudet excuses aan, maar trokken deze later weer in. Later reageerde Koning dat hij geen spijt had van de column, en dat hij ‘Baudet wilde raken’.

Vliegtuig met Miley Cyrus in storm beland en geraakt door bliksem

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.