Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 23 mrt 2022

Nieuwe films in de bios deze week met Ambulance, de krankzinnigste ontsnapping ooit

Een maar niet eindigende en totaal waanzinnige ontsnapping in een ziekenauto. Een botsing tussen de maan en de aarde. Familiegeheimen van een drag queen. En een animatie over een stelend weesmeisje met drie tamme wezels. Deze verhalen kun je zien in films die deze week in de bioscopen en filmhuizen van ons land gaan draaien.

Maar er is nog meer vanaf morgen (en met animatiefilm De Avonturen van Pil ook al vandaag).

Films die nu (gaan) draaien op het grote witte doek

Naast bovenstaande Ambulance, Moonfall, Jump Darling en De Avonturen van Pil kun je ook naar een veelgeroemde film uit Japan (Drive My Car), een humoristisch portret van een Amerikaanse ritselaar (Red Rocket), zeven jonge vrouwen die onder één dak tot elkaar zijn veroordeeld (La Mif) en een indringende documentaire die zomaar héél actueel kan worden (I Am So Sorry). Deze week een overzicht van alle nieuwe films in plaats van de gangbare Filmrecensie van de Week.

Ambulance

Genre: actie / thriller

In één dag in LA zullen drie levens voorgoed veranderen. In deze spectaculaire thriller van regisseur Michael Bay maken we kennis met Will (Emmy-winnaar Yahya Abdul-Mateen II, The Matrix Resurrections), een onderscheiden veteraan die hard geld nodig heeft om de ziekenhuiskosten van zijn vrouw te betalen. Tegen beter weten in keert hij zich tot zijn pleegbroer Danny (de voor een Oscar genomineerde Jake Gyllenhaal, Spider-Man: Far From Home). De charismatische beroepscrimineel doet hem een voorstel: de grootste bankoverval in de geschiedenis van Los Angeles met een buit van 32 miljoen dollar… Omdat het leven van Wills vrouw op het spel staat, kan hij niet weigeren. Maar tijdens de ontsnapping gaat het vreselijk mis. De wanhopige broers kapen een ambulance met aan boord verpleegkundige en een agent die vecht voor zijn leven. Aan een razende achtervolging lijkt geen eind te komen. Wat je gaat met Ambulance gaat zien: de meest krankzinnige ontsnappingspoging die ooit in LA heeft plaatsgevonden.

Moonfall

Genre: actie / sciencefiction

Regisseur Roland Emmerich (Independence Day) is terug met een epische rampenthriller. In Moonfall komt de maan in botsing met iets mysterieus waardoor ze van haar baan raakt en in ramkoers komt met de planeet aarde. Terwijl de rampen zich op aarde al beginnen te voltrekken, gaan NASA executive Jo Fowler en haar ex collega Brian Harper samen met space nerd en ruimte rookie KC Houseman op ruimtemissie voor een allerlaatste kans om het noodlot te keren. Daar ontdekken de bondgenoten dat de maan niet is wat we altijd gedacht hebben.

Jump, Darling

Genre: drama, lhtbiq+, komedie

De bijna 30-jarige Russell zit in een depressie. Onzeker over zijn toekomst en of zijn plannen om acteur te worden echt gaan lukken beslist hij om een drag queen te worden. Zijn vriend daarentegen is het niet eens met deze keuze en al snel blijkt het dat de relatie niet gaat werken. Om een beetje lucht te scheppen en rust te vinden, begint hij te zorgen voor zijn oma die er slecht aan toe is. Jump, Darling schetst een warm en comfortabel beeld tussen de twee maar tegelijkertijd komen ze achter familiegeheimen die misschien niet uit moesten komen.

De Avonturen van Pil

Genre: familiefilm / animatie

In de straten van de middeleeuwse stad Nevelburg woont Pil, een jong weesmeisje met haar drie tamme wezels. Om te overleven stelen ze voedsel uit het kasteel van de gemene bevelhebber Tristan, die zich de troon heeft toegeëigend. Op een dag vermomt Pil zich als prinses om aan de bewakers van het kasteel te ontsnappen. Dit is het begin van een avontuur om Roland te redden, de echte erfgenaam van de troon die werd betoverd en getransformeerd in een ‘kipkat’ (half kip, half kat). Het is een avontuur dat het hele koninkrijk op zijn kop zet. De Avonturen van Pil leert dat adel in elk van ons te vinden is en dat je familie kunt vinden die je nooit hebt gehad.

Films die ook deze week de bioscoop in gaan

Drive My Car

Genre: drama

Theaterregisseur Yûsuke Kafuku is gelukkig getrouwd met Oto tot het noodlot plotseling toeslaat. Overrompeld door het verdriet probeert Kafuku het geheim te begrijpen, dat hij vlak voor haar overlijden ontdekte. Twee jaar later besluit de nog altijd rouwende man het aanbod om een toneelstuk te regisseren in Hiroshima te accepteren. Zijn nieuwe werkgever heeft voor hem de perfect rijdende, maar zeer bescheiden chauffeuse Misaki klaarstaan om hem tijdens zijn verblijf daar te vervoeren. Terwijl ze samen al rijdend tijd doorbrengen en elkaar steeds beter leren kennen, confronteert Kafuku het mysterie rondom zijn vrouw dat hem nog steeds achtervolgt. Tip: dit is een veel geroemde film. En let op: duurt drie uur.

Red Rocket

Genre: komediedrama

Red Rocket is de gedurfde nieuwe film van schrijver-regisseur Sean Baker (The Florida Project, Tangerine). Hoofdrolspeler Simon Rex schittert in dit rauwe en humoristische portret van een typisch Amerikaanse ritselaar die in zijn geboorteplaats niet erg geliefd is. Meer weten? Ga maar kijken…

La Mif

Genre: drama

La Mif vertelt het verhaal van zeven jonge vrouwen die samenwonen onder hetzelfde dak, als een familie, zonder dat ze daar zelf voor kozen. Met ieder hun eigen achtergrond en levensverhaal vinden ze in deze opvang iets wat lijkt op een thuis. Ze delen vreugde en verdriet en rebelleren hartstochtelijk tegen de tekortkomingen in hun leven. Conflicten zijn echter onvermijdelijk in deze diverse ‘familie’. La Mif is een eerlijk en openhartig portret van jonge vrouwen die, ondanks hun onzekere situatie, bruisen van levenslust.

I Am So Sorry

Genre: documentaire

Verwoeste landschappen in Kazachstan, Tsjernobyl en Fukushima, de ontmanteling van kerncentrales in Duitsland en de bouw van de grootste afvalstortplaats in Finland. I Am So Sorry voert ons langs de delen van de wereld die de meeste gevolgen ondervinden van nucleaire ongelukken. Het resultaat is een krachtig en hartbrekend antinucleair manifest; een verontschuldiging aan toekomstige generaties. We moeten het afkloppen: maar deze film kan in deze onzekere tijden zomaar zo actueel zijn als ‘de pest’.

Tv-man John Williams kruipt achter radio-knoppen Sublime: ‘Uitdaging jongensdroom’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe films in de bios deze week met Ambulance, de krankzinnigste ontsnapping ooit
Sluiten