Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 17 mrt 2022

Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 22 jaar celstraf en TBS

De dertigjarige Thijs H. is in hoger beroep veroordeeld tot 22 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het doodsteken van drie mensen. Dit heeft het gerechtshof in Den Bosch vanmiddag bepaald. „Willekeurig en zinloos”, waren de woorden van het hof over de drie schokkende moorden.

Het hof acht de veroordeelde moordenaar verminderd toerekeningsvatbaar als gevolg van een psychische stoornis. H. was niet bij de uitspraak aanwezig vandaag.

Strafeis Thijs H.

Wel heeft hij eerder bekend dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De drie slachtoffers zijn „gruwelijk aan hun einde gekomen”, aldus het hof in de uitspraak.

Het Openbaar Ministerie had vorige maand een celstraf van dertig jaar en tbs met dwang geëist tegen de drievoudig moordverdachte uit Brunssum. Zijn advocaten hebben gepleit voor alleen een gedwongen tbs-behandeling zonder celstraf. De dertigjarige H., die in Den Haag studeerde, vocht in hoger beroep de gevangenisstraf van achttien jaar aan die de rechtbank in Maastricht hem oplegde, naast tbs met dwangverpleging. Zijn advocaten vinden celstraf onterecht omdat H. in hun visie volledig ontoerekeningsvatbaar was. Volgens de verdediging verkeerde H. in een psychose door schizofrenie toen hij de moorden pleegde.

Leed van nabestaanden

Het hof kwam tot een hogere celstraf omdat de door de rechtbank opgelegde straf niet genoeg recht doet aan de ernst en de gruwelijkheid van de feiten. Ook is nu het leed van de nabestaanden en de maatschappelijke onrust, die de drie moorden teweegbrachten meegewogen bij het bepalen van de straf.

Het hof oordeelt dat H. de moorden deels kunnen worden toegerekend. „Hij kan zich alles herinneren en was zich bewust van zijn strafbare handelen. Zijn begrip was in die zin niet verstoord.” Het hof noemde als voorbeeld dat H. op de Brunssummerheide zijn slachtoffers bewust uitkoos. Een jonge vrouw liet hij lopen, net als een man met een herdershond.

Cel en tbs geëist tegen vrouw die eigen baby met geweld ombracht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Drievoudig moordenaar Thijs H. krijgt 22 jaar celstraf en TBS
Sluiten