Mike Vlastuin
Mike Vlastuin Binnenland 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Moeder van Thijs H. belangrijk in gesprekken tijdens rechtszaak

Thijs H. heeft bekend dat hij in 2019 op een korte tijd drie mensen heeft vermoord. Vanmorgen is hij geconfronteerd met de telefoongesprekken tussen hem en zijn familie. Zelf vindt hij het pijnlijk om er naar te luisteren.

De gesprekken werden afgespeeld in de rechtszaal zodat deskundigen hierop kunnen reageren. In de gesprekken is te horen dat hij al over zijn straf heeft nagedacht: „Dat kan variëren van een jaartje in een kliniek tot levenslang”, klinkt het.

Moeder belangrijk in gesprekken

Het is opvallend dat de moeder van Thijs H. veel naar voren komt. Volgens het Openbaar Ministerie neemt de moeder in het gesprek steeds de leiding. Wanneer Thijs H. iets wil zeggen over zijn drugsgebruik, grijpt zijn moeder in: „Het gaat om je medicijnen.”

De advocaat-generaal vraagt zich af of de moeder van Thijs H. de waarheid op hem inpraat. Volgens het Openbaar Ministerie zou ze haar zoon hebben geholpen met welk verhaal hij moest vertellen. Ze belden dan ook soms vier keer per dag met elkaar.

Had Thijs H. een psychose?

Het Openbaar Ministerie stelt dat Thijs H. heldere momenten heeft gehad, ondanks zijn stoornissen. Het is nu aan de deskundigen om te achterhalen of hij ontoerekeningsvatbaar was toen hij de moorden pleegde. Er zijn in totaal vier deskundigen aanwezig om aan het woord te komen.

Anderhalf jaar geleden is Thijs H. veroordeeld voor 18 jaar cel met tbs. Er werd 24 jaar geëist. Volgens de advocaten zou hij tijdens de moorden volledig ontoerekeningsvatbaar zijn. Om deze reden zijn ze in hoger beroep gegaan en is er vandaag een nieuwe hoorzitting.

Zonder juiste behandeling is Thijs H. „knettergevaarlijk”. Dat zijn de woorden van een psychiater die de drievoudig moordverdachte heeft onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC) vandaag in het gerechtshof in Den Bosch. Volgens de psychiater is de kans aanwezig dat hij opnieuw een moord pleegt. De man blijft bij zijn advies om H. tbs met dwangverpleging op te leggen.

„Behandeling en controle is noodzakelijk, anders komt er een risico waardoor we straks hier weer moeten zitten”, zegt de psychiater, verwijzend naar de zittingszaal. Tbs met voorwaarden, een lichtere vorm van tbs, behoort volgens de gedragsdeskundige niet tot de mogelijkheden.

De drie moorden

Op 4 mei 2019 heeft Thijs H. een vrouw zonder reden vermoord in Den Haag, waar hij destijds studeerde. Drie dagen later stak in het Limburgse Brunssum een andere vrouw dood en even later nog een man. Hij kende de slachtoffers niet.

Thijs H. had wel psychische problemen, maar volgens de rechtbank was dat niet de oorzaak van de moorden. Tijdens de eerste zitting was hier ook al een felle strijd over. Volgens de rechtbank had hij namelijk zijn psychische aandoening erger gemaakt door drugs te gebruiken.

Instagramverbod Bilal Wahib geldt nog steeds

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.