Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 1 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Laatste woord Thijs H.: ‘Ik ben geen wreed mens’

Tijdens het slot van zijn proces, betuigde Thijs H. diepe spijt. Ook dacht hij geen andere keus te hebben, besluit hij, omdat hij door andere krachten werd gedreven. Zijn verdriet is groot, „dat is geen slap gelul.”

„Dit had nooit mogen gebeuren en ik zou niets liever willen dan mijn daden ongedaan maken.” Dat zei de 28-jarige Thijs H. woensdag aan het einde van zijn proces bij de rechtbank in Maastricht, waar hij terecht heeft gestaan op verdenking van drie zeer gewelddadige moorden in mei vorig jaar.

Diepe spijt

H. las zijn laatste woord op van een briefje. Hij betuigde nogmaals zijn „diepe spijt”. Dinsdag eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel tbs met dwangverpleging tegen hem.

H. heeft verklaard dat hij tot het dodelijke geweld werd gedreven onder invloed van psychotische wanen. Hij heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in Den Haag een 56-jarige vrouw met vele messteken heeft gedood. Drie dagen later stak hij op de Brunssummerheide achtereenvolgens een 63-jarige vrouw en een 68-jarige man dood.

Tijdens de zitting vertelde hij vandaag dat hij zijn eigen keel heeft proberen door te snijden, schrijft De Telegraaf-verslaggever Saskia Belleman.

„Ik ben geen wreed mens”, zegt H. in zijn laatste woord. „Als ik niet echt dacht dat ik gedwongen werd, had ik het nooit gedaan. Ik dacht echt dat ik geen keus had.” De waanwereld waarin hij zou hebben geleefd, heeft hem naar eigen zeggen „tot het uiterste” gedreven.

Advocaten

Thijs H. kan niet worden veroordeeld voor moord, betoogden zijn advocaten vandaag. Hij ging weliswaar gewapend met een mes op pad met de bedoeling mensen te doden, maar hij heeft geen weloverwogen keuzes kunnen maken, omdat hij in een „gestoorde realiteit” verkeerde.

Lees hier over de geheime getuige en wat Thijs H. in het café zou hebben gezegd

Misverstand vervoer

De zitting begon door een misverstand overigens veel later dan gepland. Er was geen transport vanuit het huis van bewaring in Vught naar Maastricht geregeld, omdat de vervoerder ten onrechte dacht dat H. afstand had gedaan van zijn recht om bij de zitting aanwezig te zijn. Uiteindelijk werd Thijs H. alsnog naar de rechtbank gebracht.

Gisteren eiste het Openbaar Ministerie 24 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen H. De rechtbank doet op 30 juli uitspraak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Laatste woord Thijs H.: ‘Ik ben geen wreed mens’
Sluiten