Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 14 mrt 2022

Aantal mensen met corona in ziekenhuizen flink gestegen: hoogste stijging sinds februari

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 146 gestegen naar 1920, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de hoogste stijging sinds 7 februari, toen het aantal met 149 opliep.

Op de intensive cares liggen nu 151 coronapatiënten, eentje minder dan gisteren. Op de verpleegafdelingen worden 1769 patiënten met corona verzorgd, 147 meer meer dan een dag eerder. Op de ic’s werden 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 212.

Geen onderscheid

Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die wegens coronabesmetting in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en mensen die voor iets anders in het ziekenhuis liggen, maar toevallig ook corona blijken te hebben. Voor de druk op de ziekenhuiszorg maakt het volgens het LCPS niet uit of mensen vanwege of alleen mét corona in het ziekenhuis liggen. Patiënten met corona moeten allemaal in isolatie worden verpleegd en dat kost veel extra tijd.

Oplopende besmettingsgevallen

Vorige week kwam Nederland op de coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC relatief hoog qua coronabesmettingen te staan. Ons land kleurde daarmee grotendeels donkerrood. Vooral in het noorden en het zuiden van ons land waren er veel besmettingen gemeld.

Tevens werd vandaag bekend dat een aantal Chinese steden wederom in lockdown gaan vanwege snel oplopende coronabesmettingen aldaar. Onder meer de miljoenensteden Changchun en Shenzhen hebben strenge maatregelen aangekondigd. Mensen daar moeten bijvoorbeeld verplicht thuiswerken, en per huishouden mag maar één iemand elke twee dagen naar buiten om eten en andere levensmiddelen te kopen.

Nieuw weegmoment

En dat terwijl ons kabinet op het punt staat om de laatste coronamaatregelen binnenkort af te schaffen. Morgen staat er een zogeheten weegmoment op de planning. De meest ingrijpende maatregelen waar mensen zich nu nog aan moeten houden zijn de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer en de testverplichting bij grote binnenevenementen.

GGD in Brabant 247 keer de fout in met boosterprik: te weinig vaccin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal mensen met corona in ziekenhuizen flink gestegen: hoogste stijging sinds februari
Sluiten