Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen: posters beklad en in opspraak geraakt

Het is zover: het stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen. Vandaag, morgen en woensdag kun je al je stem uitbrengen. In de afgelopen weken en maanden is er veel campagne gevoerd en een aantal partijen vielen wel erg op met hun verkiezingsposters. Sommige werden beklad, andere raakten in opspraak. Maar om welke verkiezingsposters ging het?

Gemeentelijke fracties zijn vrij om wat ze dan ook willen op de posters te zetten, zolang het wel aansluit bij de belangen van de partij. Om deze reden zijn de posters vaak veel besproken op sociale media. Op Twitter is er een hoop kritiek op verschillende campagnes van partijen.

Spraakmakende verkiezingsposters

Ook tijdens deze verkiezingen zijn de posters weer een populair gespreksonderwerp. Soms slaan ze volgens velen de plank volledig mis, maar dat kan juist bedoeld zijn om aandacht te trekken. We sommen enkele opvallende posters voor je op.

1. FVD-verkiezingsposters met een bijzondere plaatsing

Door het hele land doken er posters op met de tekst ‘Femke weg! Auto’s en bomen terug!’ Forum voor Democratie (FVD) wil van Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, af. Maar waarom die posters dan ook bijvoorbeeld in Hengelo hangen, en niet alleen in Amsterdam? Dat vinden veel mensen maar vreemd.

2. VVD-poster die laat lijken alsof opkopers nog vier jaar de kans krijgen om huizen op te kopen

Deze verkiezingsposter roept toch een aantal vragen op bij Jazie Veldhuyzen, lijsttrekker en fractievoorzitter van BIJ1 in Amsterdam. Des te langer je kijkt, des te meer je ziet dat er toch wat woorden en leestekens missen.

3. D66-poster ‘Laat iedereen vrij, maar niemand vallen’ is het doelwit van ductape

Ook posters van D66 moeten eraan geloven: hun slogan ‘laat iedereen vrij, maar laat niemand vallen’ wordt in sommige gemeenten afgeplakt zodat er iets heel anders komt te staan. ‘Laat iedereen maar vallen’ is dan de nieuwe slogan van de partij. Daarbij komt ook de vele kritiek op Sigrid Kaag kijken op de dalende koopkracht onder Nederlanders en haar afwezigheid bij het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

4. Een overenthousiaste slogan van de VVD in Hellendoorn

‘Een uitkering is een lekkere hangmat’, dat is een slogan die bij veel mensen verkeerd valt. Vooral de PvdA in Hellendoorn trok zich deze poster aan. De lokale VVD spreekt zelf echter van een ‘overenthousiaste slogan’ en heeft excuses aangeboden aan mensen die zich gekwetst voelen door de verkiezingsposter.

5. PvdA-poster met onleesbare- en zelf in te vullen woorden

‘Gelijke kansen’ is nog duidelijk en prima leesbaar, maar de rest? Arjen Lubach heeft zelf invulling gegeven aan de ontbrekende klinkers en medeklinkers die overschaduwd worden door de lijstrekkers op de posters.

6. De SGP-ChristenUnie in Hendrik-Ido-Ambacht die verandering tegengaat, maar zichzelf ook tegenspreekt

De SGP-ChristenUnie in Hendrik-Ido-Ambacht voert vooral actie in de gedeeltes van het dorp waar geen, of in ieder geval minder gereformeerde mensen woonachtig zijn. Op de verkiezingsposters staat onder andere de slogan ‘Omdat deze buurt wel een opknapbeurt kan gebruiken’. De partij zet zich in voor meer groen in het dorp, maar er is groen verdwenen in de omgeving omdat er een groot industrieterrein gebouwd wordt. De bewoners spreken zich uit op Twitter, de SGP-ChristenUnie ook.

7. ‘Hoeveel genders heb jij vandaag?’

Eén van de meest controversiële posters van dit jaar, is die van de FVD. Daarop vragen ze voorbijgangers ‘hoeveel genders’ zij vandaag hebben. Er kwam vooral een hoop kritiek uit de hoek van de LHBTI+ gemeenschap, ze noemen de poster kwetsend.

https://twitter.com/HaakLilian/status/1502009680247275528

 

Daarnaast zien mensen de recente gebeurtenissen rondom Thierry Baudet en zijn connectie met Rusland als aanleiding om FVD-posters te bekladden. Op een bijzondere manier.

https://twitter.com/romyroelofsen/status/1503037711548137483

Aangifte gedaan voor het bekladden van verkiezingsposters

D66 Smallingerland doet aangifte van vernieling nadat vanochtend meerdere verkiezingsborden in de Friese gemeente beplakt zijn met stickers over het World Economic Forum. Op de stickers, die over het gezicht van de lokale lijsttrekker Roy Postma hangen, is Stop the great reset te lezen.

Volgens de partij gaat het om een actie van een klein groepje dat de lokale verkiezingen wil dwarsbomen. „Wat hebben wij met complottheorieën over een wereldwijde great reset te maken? Het is zo’n onzin, het gaat hier om de gemeenteraad, om een nieuwe start voor Smallingerland”, aldus de 26-jarige lijsttrekker. Volgens Postma kan er op deze manier niet goed campagne gevoerd worden in de laatste dagen.

Vanaf vandaag kun je al stemmen binnen je gemeente

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.