Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Chinese steden weer in lockdown vanwege snel oplopende coronabesmettingen

Meerdere steden in China gaan weer in lockdown, vanwege het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Onder meer de miljoenensteden Changchun en Shenzhen, met 9 en 23 miljoen inwoners, hebben strenge maatregelen aangekondigd.

In Shenzhen gaan alle scholen voorlopig dicht en in Changchun mag per huishouden nog maar één iemand elke twee dagen naar buiten om eten en andere levensmiddelen te kopen. Ook geldt er een thuiswerkplicht voor iedereen, behalve voor mensen die de pandemie bestrijden.

Openbaar vervoer stilgelegd

Inwoners van Shenzhen krijgen het verzoek de stad niet meer te verlaten. Het openbaar vervoer is stilgelegd en de bevolking wordt de komende tijd drie keer op het coronavirus getest.

Vandaag meldde China dat er 3393 coronabesmettingen zijn. Dat is volgens de Chinese autoriteiten het grootste aantal besmettingen in ruim twee jaar. Tot een paar dagen geleden meldde China hooguit honderden besmettingen per dag.

De nieuwe besmettingen worden vooral in het noordoosten van het land vastgesteld. Volgens The New York Times zijn twee burgemeesters van steden in die regio ontslagen uit onvrede over de uitbraken. Wat de officiële reden van de ontslagen was, zou niet bekendgemaakt zijn.

China streefde naar nul coronabesmettingen

Nadat China het grootste deel van de pandemie had gestreefd naar een coronavrij land, veranderde het land de laatste maanden van koers. Inmiddels accepteren ook de Chinese autoriteiten dat er enkele besmettingen zullen zijn. Wel is de voorwaarde dat stadsbesturen voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt.

Sinds het begin van de coronapandemie zijn er in China 720.000 coronabesmettingen vastgesteld, zo blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. Maar deskundigen vertrouwen die cijfers niet. Lange tijd werden er in China maar heel weinig besmettingen gemeld, doordat het land de definitie van covid-19 keer op keer veranderde. Hierdoor zouden veel coronapatiënten niet in de officiële cijfers zijn meegeteld. Uit meerdere onderzoeken bleek al dat het werkelijk aantal besmettingen in China vele malen groter moet zijn.

Toch niet in een lab? Onderzoekers zijn zeker over oorsprong coronavirus

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.