Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse provincies hoog op de lijst van Europese coronabesmettingen

Wie denkt dat corona voorbij is, heeft het mis. Vooral in het noorden en het zuiden van ons land zijn veel besmettingen gemeld. In vergelijking met andere Europese regio’s staan we relatief hoog op de lijst van coronabesmettingen. Dit is te zien op de nieuwe coronakaart die de Europese gezondheidsdienst ECDC vandaag uitbracht, waarop ons land grotendeels donkerrood is gekleurd.

Dat de omikronvariant van het virus nog altijd volop rondgaat, bewijst de kaart wederom.

1 op 21 inwoners in Groningen besmet met corona

In ons land telde Groningen de afgelopen twee weken relatief het hoogste aantal positieve testen van Nederland. Daar raakten 4654 per 100.000 inwoners besmet. Dat is één op de 21 inwoners. Met deze besmettingsgraad staat de provincie op de dertiende plaats in de lijst van 215 regio’s. Noord-Brabant, waar na carnaval in veel plekken een coronabrandhaard ontstond, staat op plaats zestien. Daarna volgt Friesland. Ook in Drenthe, Limburg, Overijssel, Gelderland en Utrecht zijn veel coronabesmettingen te zien.

De Europese gezondheidsdienst ECDC maakt elke donderdag een kaart over de stand van de epidemie in Europa. Alle regio’s kleuren groen, oranje, rood of donkerrood, afhankelijk van het aantal positieve tests en de vaccinatiegraad. Donkerrood is nog steeds de dominante kleur. Wel zijn inmiddels 27 regio’s rood, een stapje lager. Dat waren er een week eerder dertien.

Niet alleen coronabesmettingen, maar ook viel griep

De kaart is bedoeld om beleidsmakers een duidelijk overzicht te geven van de coronabesmettingen. Er zitten geen automatische reisadviezen aan vast.

Niet alleen het coronavirus, maar ook de griep is een veelvoorkomend virus op dit moment. Volgens het RIVM is een grieppandemie dan ook in zicht, meldt de gezondheidsorganisatie in een gesprek met NU.nl. Aangezien de meeste coronamaatregelen niet meer gelden en mensen steeds meer contact met elkaar hebben, zijn er steeds meer mensen met griepklachten.

Horeca: ‘Schaf ook 1G, quarantaine- en isolatieplicht af’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse provincies hoog op de lijst van Europese coronabesmettingen
Sluiten