Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

GGD in Brabant 247 keer de fout in met boosterprik: te weinig vaccin

Door een vergissing van de GGD West-Brabant hebben 247 mensen per ongeluk een te lage dosis coronavaccin bij hun boosterprik gekregen.

Het ging om mensen die op 4 maart een tweede boosterprik haalden op Breda International Airport. Dat is het kleine vliegveld tussen Roosendaal en Etten-Leur. In plaats van de gebruikelijke 0,25 milliliter kregen ze ongeveer 0,15 toegediend. De rest bleef in de spuit zitten, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door Omroep Brabant.

Het probleem was dat de verkeerde naalden en spuiten met elkaar werden gecombineerd. „We betreuren dit. Iemand heeft niet goed opgelet. Het was een menselijke fout”, zegt de woordvoerster. Ze benadrukt dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over schadelijke gevolgen. Iedereen die de te lage dosis heeft gekregen, is nadat de fout was ontdekt telefonisch of per mail daarvan op de hoogte gebracht.

Nieuwe kans op de boosterprik

De GGD in Brabant heeft in overleg met het RIVM alle betrokkenen aangeraden een nieuwe boosterprik te komen halen. „De maximale dosis is 0,5 milliliter, dus daar blijf je dan nog ruim onder.” Hoeveel mensen het advies opvolgen, kon de gezondheidsdienst nog niet zeggen.

Op sociale media heeft de GGD waar het om gaat nog geen bericht over de pijnlijke misser geplaatst. Wel dat er een special VR-bril voorhanden is voor mensen met prikangst:

Extra booster voor mensen ‘met Janssen’

Mensen die geprikt zijn met het vaccin van Janssen kunnen vanaf woensdag een afspraak maken voor een extra booster. Om medische redenen is dat niet noodzakelijk, zegt minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Mensen kunnen daarvoor kiezen om meer vrijheden te hebben als ze naar het buitenland reizen.

Het vaccin van Janssen leverde aanvankelijk al volledige bescherming met één prik. Toen er later de mogelijkheid kwam om een boosterprik te nemen, konden mensen een tweede prik halen. Sommige landen, waaronder Duitsland en België, verlangen echter dat mensen drie prikken hebben gekregen. Die mogelijkheid bood Nederland vooralsnog niet.

Voor de boosterprikken worden vrijwel altijd zogenoemde mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna gebruikt. Er worden ook wel boosterprikken met het Janssen-vaccin gezet, maar alleen als daar een medische noodzaak voor is. Volgens Kuipers komen zo’n 450.000 Nederlanders die Janssen gekregen hebben gevaccineerd in aanmerking voor een extra booster.

Nederlanders zijn overigens, zo blijkt uit onderzoek, niet zo happig op een extra booster. Genoeg geprikt, zo is de mening van velen.

Chinese steden weer in lockdown vanwege snel oplopende coronabesmettingen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.