Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 14 mrt 2022

Man die schoonvader doodstak wilde zeven slachtoffers maken, OM eist tbs met dwang

De 36-jarige man die in september zijn schoonvader met 42 messteken doodstak in Biggekerke, was van plan om zeven slachtoffers te maken. In de rechtbank van Middelburg vertelde Arie van den D. vanochtend dat hij behalve zijn schoonvader eigenlijk ook zijn schoonmoeder, zijn eigen vrouw, haar zus en diens drie kinderen om het leven wilde brengen. Hij noemde dat vanwege een naderende scheiding een „militaire missie voor God”.

De verdachte trouwde in februari 2021 met één van de dochters van het 67-jarige slachtoffer Henk Cijsouw. Twee maanden ervoor had het koppel elkaar ontmoet op een datingsite. Beiden waren lid van de Gereformeerde Gemeente in Nederland.

Volgens de moordverdachte zag zijn nieuwe schoonfamilie hem „niet zitten”. De nabestaanden stelden dat Van den D. hun dochter en zus „isoleerde” en „lichamelijk en seksueel mishandelde”.

Grimmig en onaangenaam gesprek met schoonvader

Na zeven maanden huwelijk zei zijn vrouw te willen scheiden, omdat „ze in een kooi zat”. Een gesprek in hun woning in Middelburg op 8 september, in bijzijn van zijn schoonouders, liep uit de hand. „Het escaleerde, werd grimmig en onaangenaam”, aldus Van den D. Voor de deur ontstond een duw- en trekpartij.

Later die avond haalde zijn vrouw onder begeleiding van de politie spullen op. Zijn schoonmoeder zou hem „een fijne avond” hebben gewenst. „Die woorden voelde ik goed. Een soort tarten, uitdagen”, zei de moordverdachte vandaag in de rechtbank.

Militaire missie voor God

Bij het beluisteren van een online kerkdienst op zondag 12 september was Van den D. naar eigen zeggen geprikkeld door een preek met de tekst ‘wie door het zwaard sterft is beter af’. Ook de psalm met het getal zeven inspireerde hem. De woorden zou hij hebben betrokken op zijn eigen situatie, omdat scheiden voor de kerk ongepast was. „Het waren de bouwstenen voor mijn plan dat een concreet doel kreeg. Ik ging naar Biggekerke om zeven slachtoffers te maken. Mijn emoties kregen een godsdienstig jasje.”

Met het gevoel van een „militaire missie voor God” ging Van den D. – in het verleden gameverslaafd aan het schietspel Call of Duty – wandelend naar het huis van zijn schoonouders waar zijn vrouw verbleef. Toen hij zijn schoonmoeder zag wegfietsen, rende hij op zijn schoonvader af en stak hem dood.

Poging tot moord op vrouw

Daarna drong Van den D. het huis binnen waar zijn vrouw zat. Die sloot zich op in de badkamer, alarmeerde 112 en voorkwam dat haar man de kamer binnen kon komen. Van den D. gaf zich over aan agenten. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Zeeuwse man van moord op Cijsouw en poging tot moord op zijn vrouw. Het OM heeft tbs met dwangverpleging geëist.

Acrobatiek en volksdansen in Boer Zoekt Vrouw zorgt voor hilarische (en ongemakkelijke) tv

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man die schoonvader doodstak wilde zeven slachtoffers maken, OM eist tbs met dwang
Sluiten