Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Viruswaarheid-voorman Willem Engel moet langer in de cel blijven

Willem Engel blijft in de cel. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Dat besliste de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam vandaag. De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag aangehouden voor opruiing.

Engel zou gedurende een lange periode – tussen juni 2020 en december 2021 – „opruiende coronagerelateerde berichten” hebben geplaatst op sociale media. „Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet”, aldus het Openbaar Ministerie. Meer informatie kan het OM hier niet over geven, omdat het onderzoek nog loopt.

Willem Engel nog twee weken in de cel

Het OM benadrukt dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel recht is in Nederland. „Maar aan die vrijheid van meningsuiting zijn grenzen gesteld. Een van die grenzen is dat uitingen anderen nooit mogen aanzetten tot het plegen van strafbare feiten. Als dat wel gebeurt heeft het OM de taak, als handhaver van de wet, om op te treden.”

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

Ook 30 maart voor de rechter

Los van deze zaak staat Engel woensdag 30 maart voor de politierechter in Den Haag. Dan staat hij terecht voor het negeren van een bevel van de politie tijdens een demonstratie in Den Haag, op 10 oktober 2020. Engel moet zich dan ook verantwoorden voor opruiing via Facebook. Hij riep op om agenten te arresteren middels burgerarrest. Dat deed hij tijdens een livestream.

Johan Derksen sneert naar Willem Engel en Thierry Baudet: ‘Gevaarlijke gekkies’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Viruswaarheid-voorman Willem Engel moet langer in de cel blijven
Sluiten