Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Eindelijk, eindelijk: Nederland na twee jaar vrij van coronamaatregelen

Hoewel het lijkt alsof er al even geen coronamaatregelen meer bestaan, alles is weer open tenslotte, vanaf vandaag is Nederland ‘coronamaatregelen-vrij’. Eindelijk, eindelijk. Want wie had begin maart 2020 kunnen denken dat we er meer dan twee jaar aan vast zouden zitten?

Het begon in het voorjaar van 2020 nog met eenvoudige zaken als hoesten in je elleboog en geen handen meer schudden. Maar het coronavirus sloeg hard toe, al vinden sommige mensen nog steeds dat dat nooit het geval is geweest. Hoe dan ook: we hopten van lockdown naar lockdown. Winkelstraten waren vaak verlaten en het mondkapje deed in Nederland z’n intrede (en werd snel gewoon). Vorig jaar peilde het Rode Kruis nog wat we met z’n allen van sommige maatregelen vonden. Het resultaat: die drie zoenen konden ons voor altijd wel gestolen worden. En dat hoesten en niezen in de elleboog? Helemaal prima.

Nu echt een streep door coronmaatregelen

Het kabinet schaft vrijwel alle nog geldende coronamaatregelen vandaag echter af. „Het land gaat weer open“, zo begon minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zijn corona-persconferentie van 15 februari. En dat gebeurde na een volgend meetmoment in maart. Zo is het vanaf vandaag niet meer verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, een advies om het mond- en neusmasker op te zetten in trein, bus, metro en tram is er nog wel. Het thuiswerkadvies komt te vervallen. Ook testen voor toegang wordt afgeschaft. Dit gold nog voor binnen-evenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers.

Eigenlijk blijft er nog maar één coronamaatregel overeind: in het vliegtuig blijft het dragen van een mondkapje nog wel verplicht, omdat dit om een internationale afspraak gaat. Twee luchtvaartmaatschappijen en twee reisorganisaties gaan zich hier echter niet aan houden. KLM, Transavia, TUI en Corendon vinden dat je het passagiers niet meer kunt vragen, nu er nergens anders meer een mondkapje hoeft te worden gedragen.

OMT dacht nog iets anders over coronamaatregelen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde om het mondkapje nog wel te handhaven en om het thuiswerkadvies nog niet los te laten. Het kabinet wijkt hier als het om de coronamaatregelen gaat dus van af.

Het aantal coronabesmettingen in Nederland is momenteel nog hoog, maar zwakt af. Ziekenhuizen kunnen de toestroom van coronapatiënten prima aan. Veel minder mensen worden door corona ernstig ziek. Dit waren de cijfers van gisteren:

 

‘Thuiswerken heeft ook positieve kanten’

Het was voor de coronapersconferentie begin maart al de verwachting dat het kabinet vrijwel alle coronamaatregelen zou afschaffen per 23 maart. Volgens Ernst Kuipers is het mogelijk om verder te versoepelen, omdat de druk op de zorg op dit moment meevalt. Ook al is het aantal besmettingen de afgelopen periode weer opgelopen, zoals het kabinet al verwachtte.Volgens Kuipers is het nog wel verstandig om een mondkapje op te doen in bijvoorbeeld een volle trein. Ook stapt het kabinet af van het advies om gedeeltelijk thuis te werken. Voor werkenden gold tot nu het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Maar omdat thuiswerken ook positieve kanten heeft, roept het kabinet werkgevers op om hybride werken (deels thuis) blijvend te stimuleren onder werknemers en daar afspraken over te maken.

Scholieren en docenten hoeven bovendien niet meer twee zelftesten per week te doen, ook als zij geen klachten hadden. Deze maatregel was vrijwillig. Reizigers buiten de Schengen-zone moeten gevaccineerd zijn, een herstelbewijs hebben of een test hebben gedaan om Nederland binnen te komen.

Het aantal coronabesmettingen en de opkomst van eventuele nieuwe varianten worden nauwlettend in de gaten gehouden, benadrukte Kuipers. Zo nodig worden opnieuw coronamaatregelen ingevoerd. De Rijksoverheid houdt op deze website de gang van zaken rond coronamaatregelen up-to-date.

Het Metro-panel over de stelling: ‘De gaskraan in Groningen moet per direct verder worden opengedraaid’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.