Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Ernst Kuipers op de persconferentie: ‘Het land gaat weer open’

„Het land gaat weer open.” Met die woorden begon minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid vanavond de zoveelste corona-persconferentie. Hij houdt het land echter ook voor: blijf voorzichtig.

Ernst Kuipers stond er bij de persconferentie voor het eerst alleen voor. Premier Mark Rutte moest de Eerste Kamer bijpraten over de plannen van kabinet Rutte IV.

Ernst Kuipers legt de versoepelingen uit

„In de afgelopen twee jaar draaide alles om de bescherming tegen het virus en om de zorg”, legde Ernst Kuipers eerst uit waarom hij vandaag versoepelingen van de coronamaatregelen kan aankondigen. Maar hij zag, hoewel noodgedwongen door het grote aantal coronapatiënten: „Te veel andere patiënten moesten wachten op zorg. Het is een heel zware tijd geweest. Voor de zieken, de nabestaanden en de mensen in de zorg.”

„Maar ook voor alle andere Nederlanders”, voegde de minister snel toe. Hij wees onder meer op ondernemers en jongeren die twee jaar van hun leven hebben gemist. „Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, we moeten weer kunnen genieten van sport. We snakken naar cultuur en het uitgaansleven. Corona wierp een schaduw over de samenleving. Het verdeelde ons soms tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase”

Ernst Kuipers ziet veel besmettingen, toch versoepelingen

Veel mensen zijn nu besmet met het coronavirus. „Meer dan ooit”, ziet Ernst Kuipers ook. „Maar we lijken nu over de piek heen te zijn. De ziekenhuisbezetting is nu anders dan de afgelopen twee jaar. Het blijft stabiel, ondanks de vele besmettingen. En daarmee wegen nu ook andere belangen mee.”

Alles gaat dus weer open. „Niet in één keer, maar in stappen. Wel grote stappen en we zetten ze snel achter elkaar”, bracht Kuipers als het goede nieuws. Dat vanaf vrijdag niet alles in een keer open gaat, is om de daling die qua besmettingen nu is ingezet, nog even voort te kunnen zetten.

Versoepelingen vanaf nu en komende vrijdag

• Thuis onbeperkt bezoek (meteen geldig).
• Thuiswerken als het kan, maar het advies – vanaf nu de helft thuiswerken – is minder dringend. (meteen geldig).
• Uitgaansgelegenheden / cultuursector vanaf vrijdag open tot 01.00 uur ‘s nachts (nog wel je coronatoegangsbewijs – 3G – laten zien).
• Eenmaal binnen is een vaste zitplaats, mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand niet meer verplicht.
• Ook vanaf vrijdag: wie besmet is mag na vijf dagen uit isolatie (is nu een week) als je minimaal één dag geen klachten hebt.

Coronamaatregelen die vrijdag 25 februari veranderen

• Sluitingstijden: worden overal normaal, zoals voor corona.
• Geen mondkapjes meer (behalve in het vliegtuig en het ov). Ernst Kuipers: „Mondkapjes en afstand houden blijft wel verstandig.”
• In gelegenheden met minder dan 500 bezoekers hoef je je coronapaspoort niet meer te tonen.
• Is er een evenement met meer dan 500 mensen, zonder vaste zitplaats: dan geldt 1G (testen voor toegang), gevaccineerd of ongevaccineerd.

Kuipers gaf verder aan dat er op 15 maart ‘een nieuw weegmoment is’.

Ernst Kuipers: ‘Corona is niet weg’

„We mogen optimistisch zijn, maar moeten ook realistisch blijven”, voegde de minister tenslotte nog toe. „Corona is niet weg. Denk eraan met carnaval bijvoorbeeld, geeft hij als voorbeeld. „Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten.” En: „Basisadviezen blijven belangrijk, juist nu. U weet het: handen wassen, goed ventileren, hoesten in de elleboog en haal je boosterprik als je dat nog niet hebt gedaan.”

Alle coronamaatregelen die (gaan) gelden vind je hier uitgebreid op de site van de Rijksoverheid op een rij.

Reizen buiten Europa vanaf woensdag gemakkelijker, veel landen van oranje naar geel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.