Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 23 mrt 2022

Piet Paulusma herdacht in tv-special: ‘Wil Nederland bedanken’

Een groot deel van Nederland leeft mee met de familie van de zondag overleden Piet Paulusma, bleek gisteravond. De weerman werd herdacht in een speciale uitzending van Tijd voor MAX, passend getiteld Oant Moarn. In die special deed omroepbaas Jan Slagter ook uit de doeken dat Paulusma een boodschap had voor Nederland.

Slagter moest namelijk in naam van Paulusma de bevolking bedanken dat ze al die jaren naar zijn weerberichten hebben gekeken. 744.000 mensen keken naar Oant Moarn, een stuk meer dan normaal naar Tijd voor Max kijken. Afgelopen maandag trok het programma bijvoorbeeld 535.000 kijkers.

De familie van Paulusma heeft vandaag in De Telegraaf gereageerd op zijn overlijden. „Hij had een rotziekte. Dat maakte de tijd met hem kort en zijn leeftijd van 65 uiteraard veel te jong”, aldus de familie. „Het is wat het is, daar staan we verder niet boos in. Zo zou onze heit dat zelf ook hebben gezegd. Je kunt namelijk niet veranderen wat er op je afkomt.” De kinderen vertellen dat zij allemaal de levensfilosofie van hun vader hebben overgenomen. „Pluk de dag en geniet ervan. En dat blijven we ook doen. Met hem daarbij altijd in onze gedachten.”

Speciale tv-uitzending voor Piet Paulusma

Zaterdag, slechts één dag voordat Paulusma zou overlijden, bezocht Slagter de bekende weerman. „Hij zag me en een van de eerste dingen die hij zei was: ‘Heb je een camera bij je?'”, zei Slagter gisteren in de speciale uitzending van Tijd voor MAX over het leven van Paulusma. „Hij zei: ‘Jan, zou je aan de Nederlanders willen zeggen dat ik ontzettend blij ben dat ze altijd naar mij hebben gekeken?’ En ik wil ze daarvoor bedanken.”

Uit Oant Moarn bleek ook dat Paulusma het „een eer” vond om meer dan 25 jaar het weer mogen te brengen op radio en televisie. En sterker nog, daar ging hij tot het laatst mee door. De donderdag voor hij stierf was hij namelijk nog op tv te zien en vrijdag nog op de radio.

Voorspelling over Elfstedentocht

Slagter vertelde ook dat de Friese icoon een bijzondere voorspelling deed toen hij hem voor het laatst zag. En wel over de Elfstedentocht, zoals een échte Fries het beaamt. „Aan het einde van het gesprek zei hij ook: ‘Over vier jaar Jan, komt er een Elfstedentocht. En willen jullie dan aan mij denken?'”, vertelde Slagter.

Het Friese icoon hield het afgelopen jaar bewust stil dat hij kanker had. „Hij dacht dat mensen het dan alleen maar over zijn ziekte zouden hebben”, aldus Slagter. „Dat mensen als ze naar zijn weerbericht zouden kijken zouden denken: ‘Oh, daar staat een zieke man’. Dat wilde hij niet.” Voor zijn familie was dat volgens Slagter soms moeilijk, omdat zij er daardoor met niemand over konden praten. Tv-recensent Angela de Jong kreeg onlangs nog veel kritiek over zich heen omdat ze zei dat het „spijtig” was dat Paulusma nooit met zijn ziekte naar buiten is getreden.

In de uitzending kwamen ook de kinderen van Paulusma, zijn ex-vrouw Joke en tweelingbroer Lume aan het woord. Een aantal interviews was op verzoek van Paulusma al in november opgenomen. Wil je afscheid nemen van de weerman? Hier lees je waar dat vrijdag kan.

‘Nea wer ‘oant moarn”

Vandaag zijn er ook een aantal overlijdensberichten verschenen voor de weerman. Zo hebben de familie van Piet Paulusma en zijn werkgevers, SBS en Omroep Max, in De Telegraaf een bericht geplaatst. „Nea wer ‘oant moarn’ (nooit meer tot morgen, red.)”, schrijven zijn nabestaanden.

Hun advertentie is passend geheel in het Fries geschreven. Ze noemen de 65-jarige daarin een lieve familieman, een harde werker en een levensgenieter. Ze schrijven dat hij is overleden in het harnas en sluiten af met „wat zullen we je missen”. De familie heeft een online condoleanceregister geopend op lestegroet.nl.

In een bericht van Jan Slagter namens Omroep Max prijst de directeur „onze geliefde weerman” Paulusma om zijn „onuitputtelijke enthousiasme, inzet, kundigheid, collegialiteit”.

SBS, waar Paulusma tot 2019 23 jaar lang werkte, noemt hem in de advertentie die de zender plaatste „Nederlands meest bijzondere weerman” en schrijft: „Piet heeft voor altijd een bijzondere plek in de geschiedenis van SBS6 en ons hart. We zijn hem dankbaar voor alles wat hij voor ons heeft betekend.”

Wil je de speciale Piet Paulusma-uitzending Oant Moarn terugkijken? Dat kan hier.

Eindelijk, eindelijk: Nederland na twee jaar vrij van coronamaatregelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Piet Paulusma herdacht in tv-special: ‘Wil Nederland bedanken’
Sluiten