Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Bioscoop Tuschinski cancelt film FVD’er vanwege uitspraken Holocaust

De documentaire over Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie (FVD) gaat niet door in het Amsterdamse Tuschinski-theater. Dat komt vanwege uitspraken die hij en andere leden van de politieke partij hebben gedaan over de Holocaust. Pathé zegt dat het vertonen van de film in het theater in nagedachtenis van Abraham Tuschinski, zelf Holocaustslachtoffer, „niet passend is”.

Het Koninklijke Theater Tuschinski, zoals de Pathé-bioscoop heet, is vernoemd naar oprichter Abraham Tuschinski. De Joodse ondernemer van Poolse komaf werd tijdens de Tweede Wereldoorlog naar concentratiekamp Auschwitz gebracht en daar vermoord door de nazi’s.

Forum voor Democratie vergelijkt coronamaatregelen vaak met Tweede Wereldoorlog

Forum voor Democratie trok tijdens de coronacrisis vaak de vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Zo noemde FVD-leider Thierry Baudet ongevaccineerden „de nieuwe Joden”. Mensen die meegaan met het coronabeleid, de zogenoemde „wegkijkende uitsluiters”, waren volgens hem niet veel anders dan nazi’s en NSB’ers.

De Kanttekening wijdde in eerste instantie aandacht aan het saillante detail dat juist een filmpremière van Gideon van Meijeren maandag in de bioscoop te zien zou zijn. Ook hij trok, evenals Baudet, vaak de vergelijking tussen de coronacrisis en de Tweede Wereldoorlog.

Reactie Pathé: ‘We vinden het niet passen’

Pathé betreurt het dat er onvoldoende is doorgevraagd over de inhoud van de documentaire. De film, die GIDEON heet, is gemaakt door YouTube-kanaal Café Weltschmerz. In de documentaire gaat Van Meijeren „op zoek naar de waarheid achter het coronabeleid”.

„Bezoekers en medewerkers hebben ons er op gewezen dat er verschillende uitlatingen over de Holocaust zijn gedaan. Die worden door slachtoffers en nabestaanden als zeer kwetsend ervaren. In het licht van de nagedachtenis van Abraham Tuschinski, die zelf tijdens de Holocaust is vermoord, vinden we het niet passend de première van deze documentaire te vertonen”, aldus de bioscoopketen.

Niet iedereen kan annulering in Tuschinski waarderen

Niet iedereen is te spreken over de annulering van de filmvertoning. Zo heeft voormalig topmodel Lonneke Engel, geen familie van, zich uitgesproken tegen de actie van Pathé. „In de geschiedenis staat censuur en cancel culture altijd aan de verkeerde kant.”

Al krijgt haar reactie ook van alle kanten kritiek.

Baudet voor de rechter omdat hij coronabeleid vergelijkt met Holocaust

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.