Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Maarten van Rossem in tranen op tv: ‘Ik werd verrast’

Wie gisteravond naar het muzikale praatprogramma Wintertijd keek, zag iets opmerkelijks. De altijd zo nuchtere Maarten van Rossem, die tegen presentator Harry de Winter over zijn muzikale voorkeuren sprak, brak op televisie. Na de vertoning van een klassiek muziekstuk van Schubert moest hij meerdere tranen wegpinken.

„Ja, zet dit maar uit, hier kan ik niet tegen”, zei de historicus tegen Harry de Winter. De muziek stond toen nog geen paar seconden aan. „Ik raak ontroerd.” De Winter: „Dat is toch niet erg?” Maar Maarten van Rossem toont zijn emoties liever niet op televisie. „We moeten wel op de rails blijven rijden.”

Maarten van Rossem reageert op de tranen

In zijn podcast vertelt Maarten van Rossem waarom hij emotioneel werd bij het horen van de muziek. Volgens hem komt dat door het voorgesprek met de programmamakers. „Daarin heb ik verteld dat ik graag en veel naar klassieke muziek luister.”

En zo geschiedde: bij het eerste de beste klassieke muzikale stuk werden de ogen van Van Rossem waterig. Hij werd naar eigen zeggen overvallen door het muziekfragment. „Ik werd verrast. Ik wist niet dat dit eraan zat te komen.”

‘Tientallen andere stukken zouden hetzelfde effect hebben’

In het programma van Harry de Winter deed Maarten van Rossem nog een ontboezeming. Volgens hem is het getoonde muziekstuk lang niet het enige fragment dat hem tot tranen toe ontroert. „Ik heb zo tientallen andere stukken die hetzelfde effect hebben. Maar die ga ik maar niet verklappen.”

Hij vindt de muziek van Schubert verschrikkelijk mooi. „Dit is muziek die ik normaal alleen draai als ik in mijn eentje ben. Het heeft een onmiddellijk effect en dat wordt erger wanneer je ouder wordt.”

Van Rossem steekt zijn mening over muziek niet onder stoelen of banken. Ook over muziek die hem niet aanstaat is hij uitgesproken. Zo zei hij eens dat de muziek van K3 „schimmel voor de hersenen” is.

Presentator kan ogen niet geloven

Harry de Winter, de presentator van het programma, is ongeneeslijk ziek. Hij lijdt aan longvlieskanker. Om afscheid te nemen van de televisie komt hij ruim 20 jaar na de start van zijn programma Wintertijd nog één keer terug.

In de eerste aflevering van gisteravond, waarin Maarten van Rossem te gast was, kon De Winter zijn ogen niet geloven. „Jij zou een gesloten mens zijn. Jouw broer zei dat je nooit iets persoonlijks over jezelf vertelt. Maar hier zit een man die in huilen uitbarst bij het eerste de beste muziekstuk.”

Maarten van Rossem over De slimste mens: ‘Er deed een ontzettende eikel mee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.