Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Eerste 25.000 opvangplekken voor Oekraïners geregeld

Gemeenten hebben tot op heden ruim 26.000 opvangplekken geregeld voor Oekraïners die het oorlogsgeweld in hun land zijn ontvlucht. Ruim 13.500 mensen worden op deze plekken opgevangen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid vandaag.

Gisteren stond de teller nog iets onder de 25.000. Het aantal geregistreerde vluchtelingen steeg in één dag met 500. Het ministerie en de gemeenten hadden zich het doel gesteld om maandag de grens van 25.000 plekken te bereiken. Dat werd dus net niet gehaald. Het is de bedoeling dat elk van de 25 veiligheidsregio’s de komende periode nog eens duizend plekken realiseert.

‘Royale’ opvangplekken voor Oekraïners

Maandag werd bekend dat ook de koning besloten heeft om een steentje bij te dragen. Oekraïense vluchtelingen mogen zich de komende tijd vestigen in vertrekken die behoren tot het koninklijk domein. Volgens de Telegraaf zou het gaan om plek voor meer dan tien mensen. Wie weet dat de koning als inspiratie voor dit besluit naar onze zuiderburen heeft gekeken. Vorige week bleek namelijk dat ook de Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde van plan zijn om vluchtelingen op te vangen.

Inmiddels zijn zo’n 3,5 miljoen mensen de oorlog ontvlucht in Oekraïne. Rusland en Oekraïne praten de komende tijd via een videoverbinding over het beëindigen van de oorlog. Dat kan misschien wel weken duren.

‘Onverschilligheid is dodelijk’

In een videoboodschap liet de Oekraïense president Volodimir Zelenski deze week weten dat de fysieke vredesoverleggen mogelijk in de Israëlische stad Jeruzalem zullen worden gehouden. „Het is een goede plek om vrede te vinden, als dat mogelijk is”, heeft de president laten weten.

Naftali Bennett, president van Israël, probeert als tussenpersoon op te treden. De afgelopen weken sprak hij zowel Zelenski als de Russische president Vladimir Poetin. „We zijn dankbaar voor zijn pogingen”, zei Zelenski in de videoboodschap, „zodat we vroeg of laat overleggen kunnen voeren met Rusland.”

De Israëlische regering is vooralsnog terughoudend. Zo heeft Israël geen sancties opgelegd aan Rusland en levert het land geen wapens aan Oekraïne. Volgens Zelenski „is onverschilligheid dodelijk”. Ondertussen gaat het geweld door, waaronder in de havenstad Marioepol. Daar duren de gevechten al weken. Over het neerleggen van wapens is geen sprake volgens vicepremier Irina Veresjtsjoek.

Ollongren veroordeelt Poetin bij WNL op Zondag: ‘Wraakzuchtige alleenheerser’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste 25.000 opvangplekken voor Oekraïners geregeld
Sluiten