Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 20 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ollongren veroordeelt Poetin bij WNL op Zondag: ‘Wraakzuchtige alleenheerser’

De oorlog in Oekraïne duurt nog steeds voort, ondanks dat er afgelopen week lichtpuntjes leken te verschijnen in de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne. Om over haar kijk op de zaken te praten, schoof onze minister van Defensie, Kajsa Ollongren, vanochtend aan bij WNL op Zondag. Daar veroordeelde ze de Russische president Vladimir Poetin.

Zo noemt Ollongren de Russisch leider „wraakzuchtig” en „eigenlijk een alleenheerser”, die de oorlog in Oekraïne koste wat het kost wil winnen.

Volgens Ollongren zijn die kenmerken van Poetin al langer zichtbaar, sinds de Russische inval in Georgië in 2008 en de annexatie van de Krim in 2014. „Hij is er echt op uit om dingen die in zijn ogen hersteld moeten worden, te herstellen. Ten koste van mensenlevens”, stelt de minister.

Ollongren bij WNL op Zondag: ‘Poetin wil koste wat het kost winnen’

Dit weekend gebruikte Rusland voor het eerst een hypersonische raket, volgens Amerikaanse bronnen is dat zowel een test als een waarschuwing voor het westen. De impact van zo’n raket is twaalf keer sneller dan het geluid, en richt dus flink wat schade aan. Het gebruik van dat wapen laat volgens Ollongren zien hoe ver Poetin bereid is te gaan. „Dit zijn nieuwe, hele dure wapens. Het laat vooral zien dat ze alles willen inzetten. Poetin wil koste wat het kost deze oorlog winnen.”

Ollongren werd gevraagd of ze de bombardementen van de Oekraïense stad Marioepol als oorlogsmisdaden bestempelt, zoals de Oekraïense president Volodomir Zelenski doet. Ze nam dat woord niet in de mond, maar zei wel dat „de hele oorlog illegaal is. Alle verhalen wijzen erop dat er hele zware wapens worden ingezet tegen willekeurige doelen. Ik denk dat de internationale gemeenschap deze oorlog daarom zo scherp veroordeelt”.

Vanochtend bleek ook dat er een kunstacademie in Marioepol gebombardeerd is. In het gebouw zouden naar verluidt honderden mensen schuilen, waaronder vrouwen, kinderen en ouderen. Het gebouw zou zijn vernield. Over doden of gewonden is nog niets naar buiten gebracht. „Mensen liggen nog onder het puin”, melden stadsbestuurders via Telegram.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

WNL Op Zondag terugkijken? Dat kan hier.

André van Duin krijgt eindelijk zijn zin in speciale verjaardagsaflevering Heel Holland Bakt: ‘Wat een held’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ollongren veroordeelt Poetin bij WNL op Zondag: ‘Wraakzuchtige alleenheerser’
Sluiten