Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vredesoverleg tussen Rusland en Oekraïne, maar uitslag ‘kan weken duren’

Rusland en Oekraïne praten vandaag opnieuw met elkaar over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne. Via videoverbinding bespreken de twee partijen wat er is besproken in de werkgroepen in zowel Oekraïne als Rusland, liet de Oekraïense presidentieel adviseur Michailo Podoljak weten.

De gesprekken beginnen vandaag en zullen mogelijk nog wel een paar weken duren. Volgens Podoljak zijn er wel tekenen dat Moskou zich redelijk opstelt als het gaat om een oplossing dan voorheen.

Rusland en Oekraïne mogelijk naar Jeruzalem

In een videoboodschap liet de Oekraïense president Volodimir Zelenski gisteravond weten dat de fysieke vredesoverleggen mogelijk in de Israëlische stad Jeruzalem zullen worden gehouden. „Het is een goede plek om vrede te vinden, als dat mogelijk is”, liet de president weten.

Naftali Bennett, president van Israël, probeert als tussenpersoon op te treden. De afgelopen weken sprak hij zowel Zelenski als de Russische president Vladimir Poetin. „We zijn dankbaar voor zijn pogingen”, zei Zelenski in de videoboodschap, „zodat we vroeg of laat overleggen kunnen voeren met Rusland.”

Zelenski uitte gisteren overigens ook kritiek op de Israëlische regering. Die is vooralsnog terughoudend. Zo heeft Israël geen sancties opgelegd aan Rusland en levert het land geen wapens aan Oekraïne. Volgens Zelenski „is onverschilligheid dodelijk”. 

Geweld gaat door

Ondertussen gaat de oorlog in Oekraïne door, onder andere in Marioepol. Het land heeft aangegeven de havenstad niet op te geven, zegt vicepremier Irina Veresjtsjoek tegen de krant Ukrajinska Pravda.

Over het neerleggen van wapens wordt volgens haar dan ook niet gesproken. „We hebben dit de Russische kant ook laten weten.” Gisteren riep Rusland nog op om de wapens neer te leggen, zodat er een einde zou komen aan het geweld. Kolonel-generaal Michail Mizintsev van het Russische ministerie van Defensie noemde het „een verschrikkelijke humanitaire ramp”.

Er zijn gisteren bijna 4000 mensen uit de stad geëvacueerd. Al wekenlang wordt er gestreden om de havenstad.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

St. Patrick’s Day meebeleven in Cork: eíndelijk weer en een mooi gebaar voor Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vredesoverleg tussen Rusland en Oekraïne, maar uitslag ‘kan weken duren’
Sluiten