Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 16 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Vreugde over versoepelingen, maar veel Nederlanders blijven lockdown vrezen

Blijheid in Nederland over de versoepelingen van de coronamaatregelen is er volop. Maar ook is er al weer (of nog steeds) vrees voor een volgende lockdown, zo blijkt uit een peiling. Vandaag gaat de Tweede Kamer in een debat in op de versoepelingen. En komt er ook nog eens een eerste rapport uit over ‘de aanpak van corona’ door het kabinet.

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers maakte gisteravond tijdens de corona-persconferentie bekend dat we eindelijk de nodige versoepelingen tegemoet gaan zien. In drie stappen gaat het om openingstijd van bijvoorbeeld de cultuursector en de horeca. De mondkapjes en anderhalve afstand houden gaan verdwijnen. Voetbalstadions gaan weer vol. En het advies over thuiswerken wordt minder dringend (de helft van de werkweek).

Angst om lockdown na de versoepelingen blijft

Maar is het boek der corona nu dan dicht? Nee, vreest 68 procent van de 3760 deelnemers de meededen aan het Hart van Nederland-panel van SBS6 dat gisteravond werd uitgezet. Die groep Nederlanders ziet een nieuwe lockdown wel weer gebeuren.

Een deel van hen vreest dat het terugschroeven van de coronamaatregelen resulteert in weer overvolle ic’s of denkt dat er een nog agressievere variant op de loer ligt. Anderen vinden dat het kabinet te snel heeft versoepeld. „Het kabinet heeft geluisterd naar het zeuren in Nederland. Zoveel regels waren er niet meer. Maar straks weer janken als het mis gaat”, vindt een panel-deelnemer.

Een ander duimt: „Laat iedereen zich normaal gedragen en niet als idioten weer tekeer gaan, want dan zitten we zo weer met maatregelen.” Kanttekening: 41 procent van de ondervraagden vindt dan weer dat de maatregelen niet snel genoeg zijn afgebouwd.

Debat Tweede Kamer over de versoepelingen

De Tweede Kamer bespreekt vandaag de versoepelingen van de coronamaatregelen. We zetten grote stappen snel achter elkaar, kondigde zorgminister Ernst Kuipers gisteravond aan.

Vrijdag kunnen de horeca en de cultuursector al langer open en alleen op locaties met meer dan 500 mensen blijft het mondkapje en een zitplaats verplicht. Dat wordt een week later ook afgeschaft. Dan verdwijnt de coronapas en de afstandsregel. Alleen in het openbaar vervoer en op de luchthaven blijft het mondkapje nodig om de kwetsbaren te beschermen. Testen blijft dan nog wel nodig bij binnenevenementen met meer dan vijfhonderd bezoekers. Die beslissing over het zogeheten 1G valt overigens niet overal in goede aarde.

In het debat zal het onder meer gaan over het tempo van de versoepelingen, de bescherming van kwetsbare personen en de lange termijn met corona. Voorafgaand aan het debat worden de Kamerleden bijgepraat tijdens een technische briefing door Jaap van Dissel van het RIVM.

Rapport over aanpak coronacrisis

Het gaat in Den Haag vandaag nog meer over corona, versoepelingen van maatregelen en lockdowns. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert namelijk het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Hierin is met name gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Ook heeft de OVV de voorbereidingen op de pandemie, de crisisstructuur en de crisiscommunicatie van de overheid onder de loep genomen. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.

In het eerste deelrapport wordt de periode maart 2020 tot september 2020, dus het begin van de pandemie voor Nederland, onder de loep genomen. De presentatie van OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de onderzoeksbevindingen wordt rechtstreeks via internet uitgezonden. Het tweede deelrapport wordt rond de zomer verwacht. Dit richt zich op de periode september 2020 tot juli 2021. Er komt ook nog een derde onderzoek, naar de periode na juli 2021.

In het hele land veel blijheid over versoepelingen, ‘maar 1G is niks’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.