Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 15 feb 2022
Leestijd: 6 minuten

In het hele land veel blijheid over versoepelingen, ‘maar 1G is niks’

Natuurlijk zijn veel Nederlanders, ondernemers en instanties blij met de versoepelingen van de coronamaatregelen. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maakte die bekend tijdens de corona-persconferentie van vanavond.

Er wordt weer veel meer mogelijk, zoals in de horeca en de cultuursector. En dus zijn velen nu ‘corona’ al twee jaar duurt, flink opgelucht, al klinken er mitsen en maren, vooral over 1G. „En wel in het café schouder aan schouder hossen?” Alleen de voorzitter Acute Zorg en het openbaar vervoer is over de versoepelingen niet te spreken.

Horeca: ‘Goed nieuws, maar nachtleven komt er bekaaid af’

De door de regering aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen zijn voor het overgrote deel van de horeca goed nieuws. Alleen de nachthoreca komt er weer bekaaid af, vindt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). „Het kabinet denkt dat ze nachtclubs en discotheken weer heropenen, maar testen voor toegang (1G, red.) zorgt voor een aanzienlijke drempel”, aldus Willemsen.

Hij wijst erop dat veel mensen pas kort tevoren beslissen om uit te gaan en dat kan niet als er nog getest moet worden. „Dus zullen er nog steeds veel illegale feestjes blijven”, denkt Willemsen. Ook de grens van 500 gasten is discutabel, vindt de horecavoorman. „Waarom is er gekozen voor 500 en niet 1000 of 1500?”

‘Versoepelen thuiswerkadvies voor velen goed nieuws’

Het versoepelen van het thuiswerkadvies is voor veel werkenden goed nieuws, vinden de vakbonden CNV en FNV. Het overheidsadvies was tot nu toe nog om volledig thuis te werken als dat kan. Dat is nu: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor. Volgens CNV geven de meeste mensen de voorkeur aan het hybride werken. Dat betekent dat deels thuis en deels op kantoor wordt gewerkt. „Het beste van twee werelden”, zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.

De vakbonden vindt het wel belangrijk dat de werkplek veilig blijft. „Goede ventilatie en hygiëne is nodig om de werkplek geen broeihaard van besmettingen te laten zijn”, aldus Fortuin. „Want laten we niet vergeten dat de besmettingen nog steeds torenhoog zijn. Hoge uitval van personeel moeten we voorkomen.” FNV wijst erop dat de helft van de beroepsbevolking de afgelopen twee jaar vooral thuis heeft gewerkt. „Veelal naar tevredenheid van beide partijen”, zegt FNV-voorzitter Tuur Elzinga. „Geef werknemers daarom regie en zeggenschap over de plek waar ze werken.”

Versoepelingen mooi voor poppodia, ‘maar 1G is niks’

De poppodia TivoliVredenburg en Paradiso zijn blij met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, maar snappen niet waarom er besloten is gebruik te maken van de 1G-maatregel. Evenementen met maximaal vijfhonderd bezoekers kunnen zonder beperkingen doorgaan als mensen een coronatoegangsbewijs laten zien. Voor grotere evenementen zijn vaste zitplekken, het dragen van een mondkapje en een coronapas verplicht. Vanaf 25 februari gelden die maatregelen niet meer. De zogenoemde 1G-regel, enkel toegang krijgen bij het laten zien van een negatieve coronatest, geldt vanaf dan alleen voor evenementen en festivals met meer dan vijfhonderd bezoekers.

„We zijn in eerste instantie blij, want we mogen weer meer. Voornamelijk onze dansavonden kunnen weer in ere hersteld worden, daar zijn we heel blij mee. Dat is een enorme winst”, laat een woordvoerster van TivoliVredenburg in Utrecht weten. Wel vindt de zegsvrouw het „vrij willekeurig” dat er voor locaties met een publiek van 500 man eerst vooraf getest moet worden, maar daaronder niet. „In een café mag je wel schouder aan schouder hossen, maar bij ons in goed geventileerde zalen moet je vooraf testen. Dat voelt willekeurig. Ik hoop dat die maatregel er zo snel mogelijk af kan.”

Studenten blij met vollere collegezalen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij dat de regels voor groepsgrootte in het hoger onderwijs worden verruimd. Voorzitter Ama Boahene: „Bij grotere opleidingen komen colleges met meer dan 75 studenten regelmatig voor. Voor die studenten is veel onderwijs de afgelopen tijd nog online geweest. Het is goed nieuws dat daar nu een einde aan komt.” De maximale groepsgrootte van 75 studenten per zaal die tot nu toe nog gold, wordt losgelaten. Ook hoeven er vanaf het eind van de maand geen mondkapjes meer gedragen te worden. Ook dat stemt de LSVb gunstig. Boahene: „Het dragen van een mondkapje tijdens de les is belemmerend voor studenten.”

Ook volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zullen veel studenten opgelucht zijn met de versoepelingen. Voorzitter Lisanne de Roos: „Het is vooral fijn dat de maximale groepsgrootte komt te vervallen. Daardoor kunnen ook grote colleges weer fysiek plaatsvinden.” Wel stelt ze dat het online-onderwijs van afgelopen jaren nog steeds van invloed is op het welzijn van studenten. „De schade die we door twee jaar afstandsonderwijs hebben opgelopen, is helaas niet zomaar verholpen.”

Wanneer versoepelingen in het ov dan wel?

De openbaarvervoerbedrijven zijn het er niet mee eens dat in trein, bus, tram en metro het mondkapje voorlopig verplicht blijft. Overal vervalt de mondkapjesplicht, maar nog niet in het openbaar vervoer en op luchthavens. „We zijn verbaasd dat het mondkapje als enige in het ov blijft. Als we die nu niet schrappen, wanneer dan wel? We kunnen dit onze reiziger niet uitleggen”, zegt topvrouw Marjan Rintel van de Nederlandse Spoorwegen.

Ook branchevereniging OV-NL maakt zich kwaad. „De bereidheid in de samenleving om een mondkapje te dragen neemt al geruime tijd af. Dit geldt ook in en rond het ov. De boa’s in het ov hebben hierover dagelijks discussies met reizigers, die regelmatig uitmonden in incidenten”, meldt de organisatie. „Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov.”

Voorzitter Acute Zorg wel kritisch over versoepelingen

Het versoepelen van de coronamaatregelen zal naar verwachting leiden tot het opnieuw moeten afzeggen van operaties. Dat meent voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ina Kuper, die nog wel kritisch is. „Gezien het loslaten van de maatregelen verwacht ik dat de besmettingen nog verder toe zullen nemen en er meer medewerkers zullen uitvallen”, zegt ze. „Dit zal leiden tot het weer moeten afschalen van de zorg waar mensen al lang op hebben moeten wachten.” Ook de nazorg voor mensen die bijvoorbeeld zijn geopereerd zal volgens haar „problematisch” worden.

Kuper: „Ik begrijp heel goed dat de huidige ziekenhuiscijfers versoepelingen mogelijk maken. Echter in de de ziekenhuizen zien we een oplopend aantal opnames ten opzichte van vorige week. We zien ook een toenemende zorgvraag bij huisartsen en de thuiszorg. En we zien een oplopend ziekteverzuim onder medewerkers in de zorgketen.”

Ernst Kuipers op de persconferentie: ‘Het land gaat weer open’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
In het hele land veel blijheid over versoepelingen, ‘maar 1G is niks’
Sluiten