Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 16 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Vandaag al code geel om storm Dudley, hoe heftig wordt het?

Het KNMI heeft voor vandaag in het hele land code geel uitgeroepen vanwege zware windstoten, in aanloop naar de storm Dudley. De storm trekt later vandaag en morgen over Nederland.

Maandag werd de storm al aangekondigd, maar niet alleen Dudley. Vrijdag volgt meteen de volgende storm met de Eunice. Twee stormen zo kort achter elkaar komt in Nederland weinig voor.

In de middag gaat Dudley los

De dag is wisselvallig begonnen. Vanaf het einde van de middag gaat het overal in het land echter hard regenen en trekt de wind aan tot krachtig boven land en stormachtig langs de kust en op het IJsselmeer. Vanaf het begin van de avond zijn er in het hele land zware windstoten mogelijk van 75 tot 90 kilometer per uur. Bij buien aan de noordwestkust en de Waddeneilanden lopen de windstoten van Dudley op tot rond de 100 kilometer per uur.

De wind komt eerst uit een zuidwestelijke richting, later uit een westelijke richting. In de loop van vanmiddag neemt de wind van het zuidwesten uit geleidelijk af.

Later in de nacht neemt Dudley wat af in kracht meldt weerdienst Weeronline, maar rustig wordt het niet. Tot begin van de middag blijven morgen zware windstoten mogelijk en waait het aan de noordkust stormachtig. De ochtendspits kan dan ook flink hinder ondervinden van de wind, zeker op wegen die van noord naar zuid lopen omdat de wind daar dwars op de weg blaast. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen tijdens zware windstoten dan zomaar omvallen. Ook kan stormschade ontstaan door afwaaiende dakpannen en het afbreken van takken.

Al de derde storm van het jaar

Dudley en Eunice zorgen er voor dat Nederland in 2022 al drie stormen voor de kiezen kreeg en krijgt, meldt Rico Schröder van Weeronline. En dat in nog maar anderhalve maand tijd. De eerste, Corrie, zorgde eind januari voor veel schade. Over Eunice, die vrijdag meteen na Dudley volgt, weet Schröder: „In de nacht naar vrijdag is het tijdelijk wat rustiger, maar dan wordt het opnieuw onstuimig. De zuidwestenwind neemt in kracht toe en opnieuw is aan de noordwestkust en bij de Waddeneilanden grote kans op storm. Deze storm zal de naam Eunice krijgen. Er is zelfs kans op zware storm en dat is windkracht 10. Wederom zijn in het noorden en westen zeer zware windstoten mogelijk tot meer dan 100 kilometer per uur.”

Weeronline richt zich in een video ook op het tweede deel van februari:

Vrijdag ook nog springtij

Vandaag is het volle maan en daardoor is het vrijdag springtij. Hierdoor is sprake van een extra hoge waterstand tijdens vloed. In combinatie met stormen uit het westen tot noordwesten, wordt het water extra opgestuwd. Kades en havens lopen dan ook het risico om onder water te komen staan door stormvloed.

Weeronline waarschuwt voor storm Dudley en Eunice: „Pas goed op als je de weg op gaat. Het is raadzaam om op te passen voor afwaaiende dakpannen en het afbreken van takken. Het wegverkeer moet rekening houden met flinke hinder. Zeker op wegen die van noord naar zuid lopen omdat de wind daar dwars op de weg blaast. Lege vrachtwagens en aanhangers kunnen tijdens zware windstoten dan zomaar omvallen. Ook op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden ten val komen.”

Vreugde over versoepelingen, maar veel Nederlanders blijven lockdown vrezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vandaag al code geel om storm Dudley, hoe heftig wordt het?
Sluiten