Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 16 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Ook hoge baas politiebond beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP, heeft zijn werkzaamheden neergelegd nadat er enkele meldingen zijn binnengekomen die wijzen op grensoverschrijdend gedrag. Dat meldde de vakbond gisteravond in een persbericht.

De vakbond heeft een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau ingeschakeld om verder onderzoek te doen. „Het bestuur van de ACP heeft de voorzitter verzocht zijn werkzaamheden neer te leggen om zo de ruimte te bieden het onderzoek uit te laten voeren en om hoor en wederhoor te kunnen laten plaatsvinden.”

Welk grensoverschrijdend gedrag niet bekendgemaakt

Een woordvoerder van de vakbond kon niet zeggen om wat voor soort meldingen het precies gaat. Ook niet hoeveel meldingen er zijn binnengekomen. De vakbond wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen totdat het onderzoek is afgerond.

Dat was gisteren ook het geval bij Tweede Kamerlid Nilüfer Gündogan van Volt. Ook zij is geschorst wegens grensoverschrijdend gedrag. Volt houdt zich over het hoe en wat tot nu toe stil. Gündogan zelf stelt de partij om verdere uitleg te hebben gevraagd en dat nog niet te hebben gekregen. Zij noemt dat ‘buitenproportioneel handelen’ en heeft al aangegeven haar Kamerzetel niet te willen opgeven.

https://twitter.com/_ddk/status/1493716243223879682

Gerrit van der Kamp al jaren topman van de politievakbond

Gerrit van de Kamp is al sinds 2004 voorzitter van de politievakbond. In die functie is hij onder meer actief als woordvoerder van de ACP en overlegt hij met de overheid over de politie-cao. De bond bestaat sinds 1981 en is de grootste politievakbond van Nederland, met ongeveer 24.000 leden, zo staat er op de website. Daarop wordt ook gemeld dat ‘ACP er voor jou is’. Net als de slogan ‘Met en voor elkaar’.

Naast voorzitter van ACP is Van de Kamp onder meer voorzitter van de Coalitie voor Veiligheid (CvV), lid van de Sociaal-Economische Raad (SER), voorzitter van de European Police Union (EPU) en vice-voorzitter van de Vakcentrale voor Professionals (VCP). Op televisie schoof hij de afgelopen twee jaar regelmatig aan in talkshows om te praten over hoe de politie omging met het handhaven van de coronamaatregelen. De afgelopen tijd was hij niet in het nieuws wegens grensoverschrijdend gedrag, maar ging het regelmatig om politieacties in verband met een slepende discussie over een betere cao.

In Nederland spelen veel zaken rond (seksueel) grensoverschrijdend gedrag, sinds Tim Hofman met zijn YouTube-programma BOOS enige tijd geleden misstanden bij tv-programma The Voice of Holland aan de kaak stelde.

In het hele land veel blijheid over versoepelingen, ‘maar 1G is niks’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook hoge baas politiebond beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag
Sluiten