Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 8 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Versoepelingen op komst voor (nacht)horeca en cultuur’

Het lijkt erop dat er versoepelingen aankomen. Dit keer gaan de touwtjes losser voor de horeca- en cultuursector. En volgens Haagse bronnen overweegt het kabinet ook om de nachtclubs weer open te gooien.

Dat schrijft onder meer De Telegraaf vandaag. Hoewel het aantal besmettingen nog flink doortikt, blijft het in de ziekenhuizen enigszins rustig, vooral de druk op de ic zou meevallen. En dat zou reden zijn voor versoepelingen.

Versoepelingen voor (nacht)horeca en cultuur

Wat we kunnen verwachten? Voornamelijk de horeca en cultuursector krijgen meer ruimte. Deze sectoren mogen dan langer open blijven en krijgen meer speling in het aantal bezoekers. Ook overweegt het kabinet om de nachtclubs weer te openen.

Daarnaast buigen de beleidsmakers zich ook over een mogelijk 1G-beleid, waarbij iedereen moet testen voor toegang. Dat zou dan gelden voor de nachtclubs. Ook kijkt het kabinet naar verlenging van de coronapas, ondanks dat er ook in de Tweede Kamer veel weerstand bestaat tegen de maatregel. Gisteren zei minister van Volksgezondheid Ernst Kuiper als dat, zodra het kan, ze „dolgraag” van de coronapas af willen.

OMT overlegt over maatregelen

Het OMT heeft een bepalende functie in de beslissingen die het kabinet neemt. Zij kwamen nog niet bij elkaar. Dat moet dus nog gebeuren. Pas als de OMT’ers hun advies hebben uitgesproken, kijkt het kabinet naar mogelijkheden. Verder vinden er de komende tijd nog tal van overleggen plaats, en pas daarna neemt het kabinet een officieel besluit.

Vandaag bleek ook dat Diederik Gommers, ic-arts, toch in het OMT blijft. Hij zou eigenlijk vanaf februari stoppen, maar zegt dat de crisis zich nu op een „kantelpunt” bevindt. Daarom blijft hij aan als adviseur van het kabinet.

Persconferentie komende dinsdag zonder Rutte

Aanstaande dinsdag staat de volgende persconferentie van het kabinet op de planning. Premier Mark Rutte zal daarbij echter niet aanwezig zijn. Hij zit in de Eerste Kamer voor een debat, dus zal minister van VWS Ernst Kuipers het persmoment op zich nemen.

West Ham-verdediger Kurt Zouma onder vuur na video waarin hij zijn kat mishandelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.