Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 7 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Petitie tegen coronatoegangsbewijs krijgt in 3 dagen half miljoen handtekeningen

De petitie van oud-CDA-staatssecretaris Mona Keijzer voor onmiddellijke afschaffing van het coronatoegangsbewijs heeft in drie dagen tijd meer dan 500.000 handtekeningen gekregen. De oproep aan het kabinet-Rutte ging vrijdag in de lucht. Zondagavond rond 21.30 uur ging de teller van Petities.nl over de half miljoen heen. Het was dit weekeinde soms zo druk dat de webpagina geregeld vastliep.

De petitie verwijst naar een manifest onder het motto Onverdeeld Open. Daarin pleit een brede coalitie van prominenten voor het heropenen van de samenleving zonder coronapas. „Nu duidelijk wordt dat ook dit coronavirus endemisch zal worden, mogen coronatoegangsbewijzen geen plaats krijgen in de ‘gereedschapskist’ van een vrije democratie. Wij roepen de regering en het parlement op om het coronatoegangsbewijs per direct af te schaffen”, zeggen ze.

Coronatoegangsbewijs inbreuk op grondrechten

De schade die door het coronatoegangsbewijs wordt veroorzaakt, staat volgens Keijzer en de vele ondertekenaars van de petitie niet in verhouding tot de ‘eventuele voordelen voor de volksgezondheid’. Ze noemen de coronapas een „inbreuk op grondrechten die niet noodzakelijks is, laat staan proportioneel”.

Onverdeeld open

Onder de opstellers van het manifest zijn ex-politici, medici, juristen, ondernemers en wetenschappers, onder wie oud-Kamerleden Joël Voordewind (ChristenUnie), Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) en Michel Rog (CDA). Ook hoogleraar Jan Rotmans, cabaretier Guido Weijers en de regisseurs Dick Maas en Martin Koolhoven staan onder de oproep.

Op Twitter is de hashtag #OnverdeeldOpen trending topic. Veel mensen delen de link naar de petitie. Ze noemen het initiatief ‘broodnodig’.

Mona Keijzer was staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Premier Mark Rutte ontsloeg haar eind september op staande voet nadat ze zich in De Telegraaf tegen de invoering van de coronapas had gekeerd, waardoor het kabinet niet meer met één mond sprak.

Rutte: ‘Coronatoegangsbewijs krijgt geen eigen Wikipedia-pagina’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.