Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Rutte: ‘Coronatoegangsbewijs krijgt geen eigen Wikipedia-pagina’

„Het woord ‘anderhalvemetersameneleving’ heeft een eigen pagina op Wikipedia”, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de afgelopen persconferentie. „Dat zegt in een notendop hoe dat begrip ons leven is gaan beheersen. We zijn er bijna helemaal aan gewend, maar toch ook niet.” Bij het woord ‘coronatoegangsbewijs’ is dat niet de bedoeling. De premier benadrukt dus dat dat een tijdelijke maatregel is. Verder noemde hij een heel aantal versoepelingen, die op 25 september ingaan.

Ook ging Rutte even terug in de tijd, naar het moment dat we net afstand moesten houden. „Geen handen schudden of afstand houden in de supermarkt wende redelijk snel, maar het was moeilijk wanneer iemand om je heen, of jijzelf een arm om de schouder nodig had.” Daarom komt er een stap aan, die zowel symbolisch als praktisch groot is. Vanaf zaterdag 25 september vervalt de 1,5 meter-regel.

Versoepelingen vanaf 25 september

Daarna somde Rutte nog een rij andere versoepelingen op, die veelal op 25 september ingaan. Dit zijn ze:

  • De 1,5 meter-regel vervalt. Wel blijft dat een veilige afstand om te houden tot je medemens, maar het is niet meer verplicht.
  • Het coronatoegangsbewijs is nodig bij elk horecabezoek, alle festivals en evenementen, elk theater, concert- of bioscoopbezoek en alle professionele sportbezoeken. Dat geldt voor zowel binnen- als buitenlocaties, voor mensen vanaf 13 jaar oud. Ben je 14 jaar of ouder, moet je ook je id-bewijs laten zien. Bij meerdaagse festivals moet het coronatoegangsbewijs elke 24 uur gecontroleerd worden. Ben je niet gevaccineerd, moet je je minder dan 24 uur geleden getest hebben, wil je een groen vinkje laten zien. De coronatests blijven voorlopig gratis.
  • En dat brengt ons meteen bij de (meerdaagse) festivals en evenementen: die mogen vanaf 25 september weer. Maar wel met een grote ‘maar’. Locaties mogen slechts 75 procent van de bezoekers binnenlaten, als zij geen vaste zitplek hebben. Daarnaast mogen zulke evenementen niet plaatsvinden tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Als mensen een vaste zitplek hebben, of het evenement in de buitenlucht is, zoals een festival, zijn alle bezoekers welkom.
  • Nachtclubs en discotheken mogen weer open, maar niet tussen 00.00 uur en 06.00 uur. Ook dan moet je je coronatoegangsbewijs laten zien.
  • Voor het onderwijs ook een paar versoepelingen: de maximale groepsgrootte in het hoger onderwijs vervalt, dus grote hoorcolleges kunnen weer. De mondkapjesplicht die bijvoorbeeld nog gold in de gangen, wordt afgeschaft. Het advies blijft wel om je regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, te testen. Dat kan met een zelftest.
  • Vanaf maandag 20 september vervalt de quarantaineregel voor hele klassen. Als er dus één leerling besmet is, hoeft niet de hele klas in quarantaine.
  • Het advies voor thuiswerken wordt versoepeld. De slogan verandert naar: ‘Thuiswerken als het kan, op kantoor als het moet.’

Na 1 november nieuw advies over coronatoegangsbewijs

Naast al deze versoepelingen blijven een aantal basisregels gelden. Was zo vaak mogelijk je handen, doe een test als je uit het buitenland terugkomt, blijf thuis bij klachten en laat je testen, schud geen handen en ventileer ruimtes goed.

Op 1 november krijgt het kabinet weer advies van het Outbreak Management Team (OMT). Dan is er ook weer een nieuw „weegmoment” en kort daarna weer een persconferentie, zei Rutte. Hij kon nog niet zeggen tot wanneer het coronatoegangsbewijs blijft gelden. De kans bestaat dus dat het kabinet die maatregelen zal verlengen.

Verslaggevers op Urk bedreigd: ‘Wegwezen, anders ga je de haven in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.