Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Mona Keijzer ontslagen na uitspraken coronapas: ‘Zo handelt een staatssecretaris niet’

Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) is per direct ontslagen na kritiek op de invoering van de coronapas.

„De uitspraken (…) gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn”, aldus een verklaring van de premier.

Mona Keijzer ontslagen na overleg kabinetsleden

Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid – CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken – D66) en Carola Schouten (Landbouw – ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken.

„Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat”, laat Hoekstra in reactie op het ontslag op Twitter weten.

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stemt in met het besluit om zijn staatssecretaris te ontslaan. Hij neemt de werkzaamheden van Keijzer over.

Mona Keijzer heeft bedenkingen over de coronapas

De CDA-bewindsvrouw zei in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. „Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”

De kritiek van Keijzer kwam op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. De coronapas is nodig om de anderhalvemeterregel af te kunnen schaffen, aldus het kabinet.

Scherpe kritiek op woorden staatssecretaris

Het interview leidde tot druk overleg zaterdag binnen het kabinet en het CDA. Vanuit de Tweede Kamer kwam direct scherpe kritiek op de woorden van de staatssecretaris. Partijen eisten opheldering en een debat over de zaak. Geert Wilders vroeg bijvoorbeeld direct een spoeddebat aan. De PVV-voorman zag ook gelijk het einde van de coronapas voor zich.

Maar het werd dus niet het einde van de coronapas, wel van Mona Keijzer als lid van het kabinet. In het verleden heeft de Volendamse zich vaker verzet tegen coronamaatregelen. Maar nooit sprak ze zich zo in het openbaar uit tegen een besluit van het kabinet. Volgens de regels van de ministerraad moet een bewindspersoon de besluiten altijd steunen. „In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad”, staat in het Reglement van orde voor de ministerraad.

Het afgelopen jaar is er in het kabinet wel vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Vooral de gevolgen voor de economie van de voorgenomen besluiten zorgden voor ernstige meningsverschillen. Het kwam daarbij tot flinke botsingen in de ministerraad.

Metro-stelling: ‘Als de formatie met Remkes mislukt, is het tijd voor nieuwe verkiezingen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.