Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 feb 2022

Morgen code oranje door storm Eunice, de Britten krijgen zelfs code rood

Het KNMI geeft vanaf morgenmiddag code oranje af vanwege storm Eunice. Met andere woorden: we moeten ons schrap zetten. Voor de Britten geldt een heel ander verhaal. Zij krijgen door Eunice code rood voor de kiezen.

In vrijwel het hele land worden morgen vanaf 14.00 uur zeer zware windstoten verwacht van 100 tot 120 kilometer per uur. In de kustgebieden en op de Wadden kan zelfs 130 kilometer per uur worden gehaald. Alleen in Limburg lijkt het mee te vallen, daarvoor wordt ‘slechts’ code geel afgegeven. En dat terwijl vandaag nog storm Dudley in ons land voor problemen op de weg en bij het openbaar vervoer zorgde.

Waarschuwing om storm Eunice

Door de wind kunnen morgen „aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen”. Daarvoor waarschuwt het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Aan het einde van de vrijdagavond en in de daaropvolgende nacht zal de wind vanuit het zuidwesten afnemen.

Vanmiddag gold in delen van Nederland code geel wegens storm Dudley. Die zorgde voor windstoten van 75 tot 80 kilometer per uur. Vanavond neemt de wind af. Storm Eunice is naar verwachting dus zwaarder. Code oranje wordt afgegeven als er een grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Waarschuwing komt Limburg er genadig vanaf.

Code rood niet uitgesloten

Het is niet helemaal uitgesloten dat de Eunice zelfs leidt tot code rood. Dat gebeurt als er sprake is van extreem weer dat een grote impact op de samenleving heeft en waarbij er grote veiligheidsrisico’s zijn.

De Britten rekenen al op ‘rood voor morgen’. Terwijl het Verenigd Koninkrijk nog te maken heeft met overlast en schade door storm Dudley, bereiden de inwoners zich alvast voor op de storm van morgen. Vanwege Eunice is een zeldzame code rood afgegeven voor een deel van Wales en het zuidwesten van Engeland.

In de rest van het land geldt morgen code oranje en geel. Net als in Nederland waarschuwen die voor minder ernstige gevolgen dan code rood. Ierland waarschuwt eveneens voor de harde wind en eventuele overstromingen. Eunice zal naar verwachting gepaard gaan met windstoten tot 160 kilometer per uur.

Eunice gaat zorgen voor rondvliegend puin

De Britse weerdienst waarschuwt onder meer voor rondvliegend puin met gevaar voor het leven, stroomuitval, afsluitingen op de weg en problemen in het openbaar vervoer. Dat geldt met name voor het zuidwesten van het VK, in de ochtend. Het noorden krijgt naar verwachting met de minste overlast te maken. Volgens Britse media heeft de weerdienst mensen opgeroepen binnen te blijven.

Zwemmer doodgebeten door witte haai in Sydney: ‘Verschrikkelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Morgen code oranje door storm Eunice, de Britten krijgen zelfs code rood
Sluiten