Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Zwemmer doodgebeten door witte haai in Sydney: ‘Verschrikkelijk’

Verschillende stranden in Sydney, waaronder het iconische Bondi Beach, zijn vandaag gesloten nadat een zwemmer is doodgebeten door een witte haai. Dat is vrij uniek: de laatste keer dat iemand zijn leven verloor door een haaienbeet voor de kust van Sydney was in 1963.

Een visser die het tafereel vanaf een rots zag gebeuren, noemde het tegenover het Australische ABC News „verschrikkelijk”. Volgens de ooggetuige gebeurde de aanval recht voor zijn neus. „Hij schreeuwde eerst, en toen hij naar beneden ging, waren er overal spetters”, zei de man. „De haai stopte niet. Ik tril nog steeds. Hij ging gewoon naar beneden om te zwemmen en te genieten van de dag, maar die haai ontnam hem zijn leven.”

Slechts menselijke resten gevonden

Toen de hulpdiensten een melding kregen over een zwemmer die door een witte haai was aangevallen, kwamen ze direct in actie. De aanval vond plaats bij Little Bay, zo’n 15 kilometer van het centrum van miljoenenstad Sydney. Bij aankomst konden de hulpverleners niets meer betekenen. In het water werden slechts menselijke resten gevonden. Meerdere ooggetuigen vertelden hoe de zwemmer werd toegetakeld door wat zij beschreven als een grote witte haai van ruim vier meter lang.

Hoewel haaien vaker toeslaan voor de Australische kust, gebeurt dat zelden in de buurt van Sydney. Fatale aanvallen zijn ook in Australië zeer zeldzaam, vorig jaar overleden er drie mensen aan de gevolgen van een haaienbeet. De kans om door een haai doodgebeten te worden is 1 op de 3,7 miljoen zegt de wetenschap.

Witte haai

De politie zoekt met helikopters, jetski’s en drones naar de witte haai, maar deze is vooralsnog onvindbaar. Uit voorzorg blijven alle stranden in de omgeving van Little Bay vandaag daarom gesloten.

In de Australische wateren leven maar liefst tweehonderd van de vijfhonderd haaiensoorten ter wereld. De stierhaai, tijgerhaai en witte haai komen vooral voor vlakbij de Australische kust en worden ook wel de ‘big three’ genoemd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwemmer doodgebeten door witte haai in Sydney: ‘Verschrikkelijk’
Sluiten