Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 17 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Huisartsen en personeel door corona massaal thuis, soms alleen hulp bij spoedgevallen

Door het hoge aantal coronabesmettingen komt de huisartsenzorg steeds verder in de knel. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zit inmiddels ruim een kwart (26 procent) van de huisartsen en het personeel van hun praktijken thuis.

„Dat trekt een zware wissel op de huisartsenzorg”, meldt de LHV. „De impact van de hoge besmettingscijfers zien we terug in onze coronapeilingen”, is ook op de website van de organisatie te lezen. „Afgelopen week bleek maar liefst 88 procent van de praktijken te maken te hebben met uitval.”

Deel zorg huisartsen uitgesteld

Voor patiënten zijn consequenties onvermijdelijk. Een deel van de zorg wordt uitgesteld. Soms hebben huisartsen alleen nog ruimte voor spoedgevallen, aldus de vereniging. „Het is nu roeien met de riemen die we hebben”, zegt LHV-voorzitter Mirjam van ‘t Veld. De huisartsen hopen op begrip van patiënten.

Waarnemers zijn vaak niet beschikbaar om uitgevallen huisartsen te vervangen, want van de waarnemend huisartsen zit ook 20 procent thuis. Uitval door ziekte en quarantaine speelt volgens gegevens die de LHV verzamelt uit de sector in bijna negen van de tien praktijken.

Creatief met roosters en overwerken

Volgens de LHV moeten praktijken „noodgedwongen creatief zijn” met de roosters en wordt „fors overgewerkt”. Artsen en medewerkers proberen zoveel mogelijk werk vanuit huis te doen. Los van de zorg zelf is ook de bereikbaarheid van praktijken „minder dan patiënten gewend zijn”.

De huisartsen noemen het belangrijk dat mensen zich in hun praktijken aan voorzorgsmaatregelen blijven houden, al worden de landelijke coronamaatregelen versoepeld. Van ‘t Veld: „Dat je bijvoorbeeld een mondneusmasker draagt als je naar de huisarts gaat en dat je waar mogelijk afstand houdt. Dit om kwetsbare patiënten te beschermen. En heb begrip dat de zorg soms anders plaatsvindt dan je in normalere tijden gewend bent. De huisartsenpraktijken doen keihard hun best om goede zorg te blijven bieden.” Van ‘t Veld sluit een verklaring af met: „De huisartsenpraktijken doen keihard hun best om goede zorg te blijven bieden.”

Het Metro-panel over de stelling: ‘Het uitsluiten van radicaal rechts is niet democratisch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Huisartsen en personeel door corona massaal thuis, soms alleen hulp bij spoedgevallen
Sluiten