Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Storm Eunice: treinen stil, vluchten geschrapt, GGD-locaties dicht

Nederland maakt zich op voor storm Eunice. De NS kondigt ingrijpende maatregelen in de dienstregeling aan en veel test- en vaccinatielocaties van de GGD blijven morgen gesloten. Bijna 170 KLM-vluchten worden sowieso geschrapt. Het is nog onzeker of prikplaatsen en de teststraten zaterdag volledig open gaan.

Storm Eunice trekt van morgenmiddag tot zaterdagochtend over Nederland. Aan de kust worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Het KNMI waarschuwt daarvoor en heeft code oranje afgegeven.

NS rijdt na 14.00 uur niet meer

De NS meldt dat er vrijdag na 14.00 uur geen binnenlandse en buitenlandse treinen meer rijden. Dit is „met het oog op de veiligheid van onze reizigers en collega’s” besloten, aldus het spoorbedrijf. Morgenochtend is de dienstregeling aangepast en reizigers wordt geadviseerd om de dienstregeling goed in de gaten te houden. De storm kan namelijk al snel voor overlast zorgen, bijvoorbeeld wanneer bomen op het spoor vallen.

NS: „We vinden het heel vervelend dat het zoveel hinder voor treinreizigers geeft, maar hebben dit besluit genomen vanwege de veiligheid op het spoor. De kans is dat er bomen op het spoor waaien wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook voor storingsploegen is het verlenen van assistentie of uitvoeren van herstelwerk te gevaarlijk.”

Eunice houdt vliegen tegen

KLM annuleert in verband met de storm Eunice 167 vluchten. De luchtvaartmaatschappij vreest te zware windstoten. „Dit zorgt er voor dat er morgen voor ons een zeer beperkte operatie mogelijk is op Schiphol.” Daarnaast kan het weer ook tot vertragingen leiden, zo stelt KLM.

Morgen start in het noorden van het land de voorjaarsvakantie. KLM zegt in een bericht op de website te begrijpen dat „deze annuleringen als gevolg van de extreme weersomstandigheden op Schiphol, erg vervelend zijn voor passagiers”. Passagiers die te maken krijgen met annuleringen, krijgen bericht van KLM en worden omgeboekt op andere vluchten.

KLM adviseert alle passagiers met het oog op verstoringen en de voorjaarsvakantie – voor zij naar Schiphol reizen – de meest actuele informatie over hun vlucht te controleren op klm.nl.

Teststraten en vaccinatielocaties dicht

Ook de GGD grijpt in. Veel teststraten en vaccinatielocaties gaan de komende dagen dicht vanwege de storm Eunice. De GGD in Kennemerland houdt de grote vaccinatielocatie bij Schiphol morgen de hele dag dicht. De andere prikplaatsen en de teststraten in de regio sluiten om 12.30 uur. Vanwege de verwachte windvlagen is het “niet verantwoord om de locaties open te houden”, laat de regionale gezondheidsdienst weten.

In de regio Hollands Midden gaan de test- en vaccinatielocaties in Leiden, Gouda, Alphen aan den Rijn, Lisse, Bergambacht, Nieuwveen en Nieuwerkerk aan den IJssel vrijdag om 13.00 uur dicht. In Leiden en Waddinxveen worden dan bovendien geen hpv-prikken gegeven.

De testlocatie in De Meern en de vaccinatielocatie in Soest blijven morgen de hele dag dicht. De testlocatie in de Jaarbeurs in Utrecht en de testplekken in Amersfoort, Veenendaal en Woerden zijn alleen inde ochtend open. Dat geldt ook voor alle testlocaties in de regio Haaglanden.

Morgen code oranje door storm Eunice, de Britten krijgen zelfs code rood

Nog veel meer testlocaties dicht om Eunice

In Drenthe sluiten alle test- en vaccinatielocaties hun deuren om 13.00 uur. „Onze locaties zijn allemaal in een pand (niet een tent), dus goed bestand tegen de storm. Maar bij zo’n zware storm kan toch schade of gevaar ontstaan voor onze bezoekers of medewerkers. Bijvoorbeeld door omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen”, aldus de Drentse GGD.

In de regio Brabant-Zuidoost gaan de testlocaties in Eindhoven en Eersel eerder dicht. De testlocatie in Helmond blijft wel open. In Gelderland-Zuid gaan de test- en vaccinatielocaties ook eerder dicht.

Eerder was al bekendgemaakt dat de vaccinatielocaties in Almere, Apeldoorn, Dordrecht, Alkmaar, Purmerend, Gorinchem, Puttershoek, Hardinxveld-Giessendam, Sliedrecht en Middenmeer dicht blijven vanwege de storm. Dat geldt ook voor de teststraten in Almere, Apeldoorn, Zaandam, Emmeloord, Gorinchem, Bergen op Zoom, Raamsdonksveer, Krommenie en Mijnsheerenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Storm Eunice: treinen stil, vluchten geschrapt, GGD-locaties dicht
Sluiten