Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze coronamaatregelen versoepelen vandaag: naar het café tot 01.00 uur

De volgende versoepelingen van de coronamaatregelen die dinsdag werden aangekondigd, gaan vandaag in.

Vanaf nu kunnen alle locaties in ons land weer, als storm Eunice het een beetje toe laat, tot 01.00 uur open. Het gaat om de horeca, bioscopen, musea en theaters. Wie bij deze sectoren naar binnen wil, moet nog wel het coronatoegangsbewijs (3G) aan de deur laten zien. Dat geldt ook voor mensen die naar professionele sportwedstrijden willen kijken.

Eenmaal binnen mag het mondkapje vaak af

3G betekent gevaccineerd tegen corona, negatief getest op het coronavirus of genezen van corona. Wie het coronatoegangsbewijs niet heeft, moet nog even wachten voor een avondje kroeg of voetbal. Het laten zien van een groen vinkje blijft nog tot 25 februari gelden. Eenmaal binnen op deze locaties is een vaste zitplaats, het dragen van een mondkapje en het houden van 1,5 meter afstand vanaf vandaag niet meer verplicht.

Ook geldt er geen bezoekersnorm meer. Op locaties met meer dan vijfhonderd mensen is een vaste zitplaats en het dragen van een mondkapje bij verplaatsing nog wel verplicht. Het isolatieadvies na een positieve test wordt ingekort naar vijf dagen, mits iemand 24 uur geen klachten meer heeft.

Het advies over thuiswerken werd woensdag al minder streng. ‘De helft op kantoor, de helft aan de eigen tafel thuis’ is nu de richtlijn. Ook mag iedereen sinds die dag weer een onbeperkt aantal mensen thuis ontvangen.

Ziekenhuizen doen nog niet mee

In ziekenhuizen wordt het versoepelen van de coronamaatregelen nog even niet opgevolgd. De anderhalve meter afstand blijft er gehandhaafd en het dragen van een mondkapje is nog verplicht.

De ziekenhuizen willen (extra) voorzichtig blijven. Het beschermen van kwetsbare patiënten vindt men op dit moment nog veel belangrijker dan de mondkapjes en afstand houden in de prullenbak.

25 februari volgende stap coronamaatregelen

De laatste stap rond de coronamaatregelen volgt volgende week vrijdag, 25 februari. Dan verdwijnen bijna alle maatregelen, zoals het eerder genoemde coronatoegangsbewijs. Om kwetsbaren te beschermen blijft het mondkapje verplicht in het openbaar vervoer en op de luchthaven. Voor grote evenementen binnen zonder vaste zitplaats is een verplichte test nog wel noodzakelijk (1G).

Op 15 maart, het zogeheten meetpunt, gaat het kabinet naar de laatste maatregelen kijken.

Vertrouwen op de corona-persconferentie

Ernst Kuipers maakte de versoepelingen van de coronamaatregelen dinsdagavond tijdens de zoveelste corona-persconferentie bekend. De minister van Volksgezondheid zei „met veel vertrouwen” de nieuwe fase met het afbouwen van de coronamaatregelen tegemoet te gaan

„Ik ben echt optimistisch”, zei de bewindsman. De hoge besmettingsaantallen ten opzichte van de lage opnames van coronapatiënten in de ziekenhuizen maken hem hoopvol. Die versoepelingen van volgende week vrijdag „gaan gewoon door”, zei Kuipers. De afgelopen maanden stegen de coronabesmettingen tot enorme hoogten. Wekelijks werden soms een half miljoen besmettingen gemeld. Volgens de zorgminister lijken we op dit moment „net op of over de piek heen”.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van de nog geldende coronamaatregelen.

Huisartsen en personeel door corona massaal thuis, soms alleen hulp bij spoedgevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Deze coronamaatregelen versoepelen vandaag: naar het café tot 01.00 uur
Sluiten