Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Let op: onze rekening voor energie wordt dit jaar… 86 procent hoger

Nederlanders gaan in 2022 gemiddeld veel meer betalen voor hun verbruik van energie, gemiddeld 86 procent. Dat komt vooral door de hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit.

De enorme stijging van de rekeningen dit jaar, is uitgerekend door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Belastingmaatregelen compenseren de hogere tarieven voor een deel. Volgens het CBS is een huishouden met een gemiddeld energieverbruik dit jaar bijna het dubbele kwijt.

Rekeningen voor energie gaan sterk verschillen

Een huishouden moet dit jaar 2800 euro betalen voor elektriciteit en gas. Dat is een stijging van 1321 euro (86 procent) ten opzichte van 2021. Volgens het CBS zullen de kosten tussen huishoudens in de praktijk sterk verschillen door het verbruik en de afgesloten contractvorm. „Hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe groter de prijsstijging”, stelt het CBS in een toelichting.

prijsstijging-van-energie rekening

Het statistiekbureau heeft eerder afgesloten meerjarige contracten niet meegenomen bij het bepalen van de gemiddelde prijs. De prijsveranderingen zijn berekend „bij een gelijkblijvend jaarverbruik en op basis van prijzen die in de betreffende maanden door energiemaatschappijen aangeboden werden”, aldus het CBS.

Minder belasting op energie betalen

De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven. Deze stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent. Dat kost een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis ruim 1700 euro meer (bijna 1100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit). Daar staat tegenover dat huishoudens dit jaar fors minder belasting betalen op energie. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt dit jaar 417 euro minder dan een jaar eerder.

Consumenten die hun tarieven al voor een lange tijd hadden vastgelegd worden niet geraakt door de gestegen leveringskosten. Zij gaan door het belastingvoordeel dit jaar juist minder betalen voor energie.

Wil je weten hoeveel we ‘normaal gesproken’ voor het verbruik van energie betalen? Lees dan hier. De berekeningen zijn gebaseerd op cijfers van Milieucentraal en het Nibud.

Deze coronamaatregelen versoepelen vandaag: naar het café tot 01.00 uur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Let op: onze rekening voor energie wordt dit jaar… 86 procent hoger
Sluiten