Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 25 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Omikron geeft eerder klachten: ‘Ook een reden waarom variant sneller rondgaat’

De omikronvariant van het coronavirus zorgt sneller voor klachten dan de deltavariant. Dat zeggen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vergeleken met de deltavariant van het coronavirus leidt omikron een halve dag sneller tot klachten.

In een onderzoek keken de RIVM-onderzoekers naar het zogenoemde serieel interval. Dat is de periode tussen het eerste ziektemoment van de bron en het eerste ziektemoment van de persoon die door de bron is geïnfecteerd met het virus.

Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden. Bij omikron is dit gemiddeld 3,4 dagen. Oftewel: het duurt 3,4 dagen vanaf het moment dat een bron klachten krijgt tot een aangestoken huisgenoot ook klachten ontwikkelt.

Serieel interval is anders dan incubatietijd

De RIVM-onderzoekers analyseerden gegevens over coronabesmettingen in december, toen zowel de omikronvariant als de deltavariant rondgingen. Ze keken specifiek naar besmettingen binnen huishoudens bij het berekenen van het serieel interval.

Dit interval is overigens anders dan de incubatietijd, waarover vaak ook veel te doen is. Dat is namelijk de tijd die verstrijkt tussen het oplopen van het virus en het ontwikkelen van symptomen.

RIVM: ‘Een van de verklaringen waarom omikron sneller rondgaat’

Volgens het RIVM is de kortere interval een van de verklaringen waarom omikron in een hoger tempo rondgaat dan delta. Eerdere onderzoeken maakten al duidelijk dat omikron beter in staat is de verdedigingslinie van het immuunsysteem te omzeilen dan zijn voorgangers en simpelweg besmettelijker is.

De mutaties die het virus heeft ondergaan, hebben ook iets positiefs opgeleverd voor mensen: besmettingen met omikron leiden minder vaak tot ziekenhuisopname dan de deltavariant. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat op basis van internationale studies uit van een 40 tot 60 procent lager risico. Bovendien kunnen patiënten met omikron gemiddeld sneller het ziekenhuis weer verlaten. De kans dat iemand die met omikron is opgenomen op de intensive care belandt, wordt voorlopig zo’n 50 procent lager ingeschat.

Waarom de Omikron-variant volgens viroloog mogelijk goed nieuws kan zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Omikron geeft eerder klachten: ‘Ook een reden waarom variant sneller rondgaat’
Sluiten