Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 27 nov 2021
Leestijd: 1 minuut

Waarom de Omikron-variant volgens viroloog mogelijk goed nieuws kan zijn

De Omikron-variant van het coronavirus kan ook gunstig uitpakken voor de pandemie als de in Zuid-Afrika ontdekte mutant besmettelijker is, maar wel minder schadelijk.

Dat zegt de Belgische viroloog Marc van Ranst, die de autoriteiten in zijn land adviseert over het coronabeleid.

Omikron-variant mogelijk gunstig

„Indien de Omikron-variant minder ziekteverwekkend zou zijn, dan zou de grotere besmettelijkheid (die Omikron toelaat om Delta te vervangen) zeer positief zijn”, twittert de gezaghebbende viroloog. „Daarom moeten we de klinische gegevens van Omikron-patiënten (in Zuid-Afrika en wereldwijd) goed opvolgen.” In dit ideale geval zou de Omikron-variant vanwege de hogere besmettelijkheid de Delta en Alfa-varianten verdringen. Meer mensen raken dan besmet, maar wel met een milder virus, wat weer leidt tot een grotere groepsimmuniteit.

Op Twitter reageert men al hoopvol op het idee dat deze nieuwe variant in zekere mate zou kunnen beschermen tegen oude varianten van het virus. Toch is er (nog) geen enkele aanwijzing dat dat op dit moment het geval is, daar is eerst meer onderzoek voor nodig.

Nog niets bekend over effecten

Voorlopig onderzoek wijst volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit dat Omikron besmettelijker is dan eerdere varianten, maar over de gevolgen voor Covid-19 is nog niets bekend. De WHO heeft Omikron wel als zorgelijk aangemerkt.

De variant is naast landen in zuidelijk Afrika inmiddels aangetroffen in onder meer België en Israël. Vrijdag zijn er zo’n 600 passagiers vanuit zuidelijk Afrika in Nederland aangekomen, waarvan er 61 positief testten. Het is nog niet bekend of daar besmettingen met de Omikron-variant tussen zitten. Van Ranst vraagt zich op Twitter ook af hoe het mogelijk is dat er besmette reizigers in het vliegtuig zijn toegelaten. „Men moet toch een negatieve PCR-test kunnen voorleggen?”

61 van de 600 passagiers vanuit Afrika besmet: KLM heeft geen verklaring

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Waarom de Omikron-variant volgens viroloog mogelijk goed nieuws kan zijn
Sluiten