Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 12 jan 2022

Ernst Kuipers tegen winkeliers die open willen: ‘Regels zijn er niet voor niets’

Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) begrijpt dat winkeliers de coronamaatregelen „zat zijn” en open willen, maar „de regels zijn er niet voor niets”. Hij benadrukt dat de coronacrisis alleen maar erger wordt als iedereen een eigen weg kiest en zich niet aan de regels houdt.

Winkeliers in verschillende steden dreigen om aankomend weekend, of zelfs al eerder, hun deuren weer te openen. Sommigen doen dat op creatieve wijze, zoals een kledingwinkel in Apeldoorn. Zij hebben besloten om wc-papier te verkopen om de stempel van ‘essentiële winkel’ te krijgen. Ook als het kabinet vrijdag besluit om de huidige lockdown voort te zetten. „We zouden allemaal dolgraag terug willen naar de situatie van voor corona”, zegt Kuipers daarover. „Maar de werkelijkheid is dat dat niet kan.”

Geen strengere politiecontroles voor winkeliers

Hoewel de omikronvariant weliswaar minder ziekmakend lijkt, raken mensen er veel sneller door besmet. Nu er veel mensen vanwege omikron in quarantaine moeten en dus niet kunnen werken, dreigen volgens Kuipers sectoren vast te lopen.

Zijn ambtsgenoot Dilan Yeşilgöz, minister van Justitie en Veiligheid, liet eerder vandaag doorschemeren weinig te voelen voor strakkere handhaving door bijvoorbeeld de politie. „Naleving is meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie er rond moet gaan lopen.” Wel vindt de maandag beëdigde Yeşilgöz dat men zich aan de regels moet houden, maar „dat is aan de mensen zelf. Je doet het ook voor je eigen gezondheid en voor je omgeving.”

Omikron-variant en advies van OMT

Kuipers heeft het OMT vandaag om advies gevraagd over de huidige quarantaineregels. Hij wil weten of de geldende regels nog passen nu de besmettelijkere omikron-variant oprukt. Dat betekent volgens hem niet direct dat de regels worden versoepeld. Wel verwijst hij naar België, waar mensen die in contact waren met een besmette persoon niet in quarantaine hoeven zolang zij zelf geen klachten hebben. Maar wanneer mensen met lichte klachten aan het werk gaan, dat is volgens de minister „de manier om Covid verder te verspreiden”.

‘Kabinet werkt aan langetermijnplan voor coronaproof samenleving’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ernst Kuipers tegen winkeliers die open willen: ‘Regels zijn er niet voor niets’
Sluiten