Judith Tielemans
Judith Tielemans Opvallend 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Opvallend: cannabis kan corona-infectie voorkomen

Mensen die regelmatig een hijsje nemen van een joint, hebben minder kans om het coronavirus op te lopen. Componenten in cannabis kunnen namelijk voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. Dat blijkt uit een laboratoriumstudie die is gepubliceerd in het Journal of Nature Products. Twee stoffen in hennep, CBGA en CBDA, kunnen het virus volgens onderzoekers van de Universiteit van Oregon tegengaan.

De betreffende stoffen bonden zich aan uitsteeksels van eiwitdelen op het virus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar hebben geen onderzoek gedaan bij mensen.

Cannabis

Hennep wordt gebruikt in allerlei producten, ook in voedsel. „Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben een lange geschiedenis van veilig gebruik bij mensen”, aldus onderzoeker Richard van Breemen van het Hennep Innovatie Centrum van de universiteit. „Zij hebben het potentieel een infectie door het coronavirus te voorkomen en behandelen.”

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar cannabidiol (CBD), een aanwezige stof in de cannabisplant. Ook wordt er veel gekeken naar persoonlijke ervaringen van mensen die CBD-olie gebruiken. Uit veel van die ervaringen blijkt dat het positief kan uitwerken op het lichaam.

Depressieve olifant

Zo blijkt dat mensen die CBD-olie gebruiken minder moeite hebben om ’s avonds in slaap te komen. Dat komt omdat je lichaam makkelijker tot innerlijke rust komt. Ook zeggen sommige gebruikers dan ze een betere concentratie en een heldere geest krijgen bij het gebruik van CBD-olie. Als pijnstiller blijkt het ook effectief te werken. Voor mensen die depressief zijn, of die pijn hebben als gevolg van ernstige ziekten.

In de dierentuin van de Poolse hoofdstad Warschau wordt volop geëxperimenteerd met de CBD-olie: het schijnt namelijk dat één van de olifanten depressieve klachten vertoont. De groep dieren moest afscheid nemen van olifant Erna, het grootste vrouwtje en de oudste van de kudde. Sindsdien zien de verzorgers dat Fredzia, de olifant, tekenen van stress vertoont en moeite heeft om een ​​nieuwe relatie op te bouwen met de andere dieren. En dus krijgt ze twee jaar lang een dosis olie binnen via het voer. De proef duurt nog tot en met augustus.

Bijzondere primeur: man krijgt hart van varken in levensreddende operatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.