Julia Osendarp
Julia Osendarp Binnenland 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Twitter valt over uitspraak Hugo de Jonge: ‘We weten postcodes ongevaccineerden’

De Eerste Kamer kwam gisteren bij elkaar om te debatteren over de coronamaatregelen en de bredere inzet van de QR-code. Maar een specifieke uitspraak van demissionair zorgminister Hugo de Jonge valt op Twitter niet bij iedereen in goede aarde. Hij verkondigde in het debat dat de overheid weet waar ongevaccineerden wonen, aan de hand van hun postcode.

In de plenaire vergadering werd voornamelijk gesproken over de inzet van de QR-code bij niet-essentiële winkels. De Eerste Kamer steunt dat besluit. Dat betekent dat men bij kledingwinkels, maar ook bij kapperszaken, een QR-code moet laten zien.

https://twitter.com/talithamuusse/status/1465808982606594048

Hugo de Jonge weet postcode van ongevaccineerden

Minister De Jonge spreekt in het debat uit dat ongeveer 11 procent in Nederland niet gevaccineerd is. Senator Henk Otten vraagt aan de coronaminister opheldering over ongevaccineerden. „Kan de minister enigszins aangeven waar die groep zit die zo enorm in de ontkenning zit. En de hele dag bezig is om mensen van het vaccineren af te houden. Is er een bepaald cohort? Of is er een bepaalde leeftijd? Is daar iets over te zeggen?”, vraagt hij.

Daar reageert De Jonge op dat hij wel „iets” kan zeggen over de kenmerken van deze ongevaccineerden. „We weten vrij goed waar ze wonen, vrij precies. Per postcode weten we waar ze wonen. En we weten vrij goed wat de redenen zijn waarom ze zich niet laten vaccineren.”

https://twitter.com/nickH1967/status/1465938810366308356

https://twitter.com/HanSmit6/status/1465966215676018688

Uitspraak over kenmerken ongevaccineerden

Later somt de coronaminister een aantal gebieden op waar ongevaccineerden wonen. „Het zijn met name de grote steden; Amsterdam, Rotterdam en Den Haag staan bovenaan. Binnen die grote steden zijn het de oude stadswijken met veel migranten. Daarnaast zijn het de Biblebelt-gemeenten.” Volgens Hugo de Jonge zijn vaker lageropgeleiden en mensen met argwaan naar de overheid niet gevaccineerd.

Tot slot legt de zorgminister uit dat niet-gevaccineerden niet alleen uit de reformatorische hoek komen. „Dat zijn ook voor een deel mensen die heel erg geloven in alternatieve geneeswijzen en mensen uit de antroposofische hoek. Die echt gewoon niets met vaccins te maken willen hebben. Een klein deel is wat je zou kunnen noemen ‘totale ontkenner’, ‘totale wappie’.”

https://twitter.com/FortisetLiberNL/status/1465820966878171145

Hugo de Jonge opnieuw minister van Volksgezondheid?

Hugo de Jonge sprak al eerder uit dat hij zelf graag nog een ‘rondje’ minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zou willen zijn. Hoewel dit nog niet gegarandeerd is, spreken vandaag oude CDA-ministers zich uit over de voordelen om De Jonge op zijn positie te houden. Zij loven zijn aanpak en zien hem graag nogmaals als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

https://twitter.com/AlexanderNL/status/1465992474971807744

Kijkers verontwaardigd door quarantaine-opmerking bij Beau: ‘Op zijn Chinees aanpakken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.