Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 24 dec 2021

Sneeuw, regen en ijzel wisselen elkaar af tijdens de kerstdagen

Ons land kent met kerst met grote verschillen in het weer. Precies tijdens de kerstdagen zal er koude lucht vanuit het noorden van Europa ons land binnenkomen. Vanuit het zuiden dringt zich tegelijkertijd echter ook veel zachtere oceaanlucht aan ons op. Het gevecht tussen deze beide luchtsoorten speelt zich precies boven ons land af. En dat betekent grote verschillen: zo zal de zon regelmatig schijnen, maar moet je ook rekening houden met sneeuwval, regen of zelfs ijzel.

Door de inval van kou vanuit het noorden komen de laagste temperaturen in de noordelijke provincies voor. De zachtere lucht vanaf de Atlantische Oceaan zorgt voor hogere temperaturen in onze zuidelijke provincies. Het midden van het land schommelt er steeds een beetje tussenin. Ook qua neerslag zijn er verschillen.

Grote weersverschillen

Stralend winterweer wordt het op basis van de huidige weerberekeningen op eerste kerstdag in het noorden en deels midden van het land. De zon schijnt volop, maar het is er koud. In het zuiden van het land begint de dag daarentegen met bewolking en regen. Zodra de kou vanuit het noorden ook daar in de loop van de ochtend arriveert, gaat de regen daar regionaal over in sneeuwval.

Op basis van de huidige berekeningen lijkt vooral het gebied ten zuiden van de grote rivieren kans te maken op een of twee centimeter sneeuw. De tweede helft van de middag wordt het ook daar droog, met soms een gaatje voor de zon.

IJzel en gladheid

In het zuidwesten en zuiden van het land is er op tweede kerstdag in de ochtend enige tijd risico op gladheid door ijzel. Die hele strook met neerslag trekt in de loop van de dag verder naar het noordoosten en dat betekent dat de gladheid zich gedurende de middaguren naar het nog koude midden van het land verplaatst.

In het noorden van het land ligt de temperatuur ook de hele middag en avond nog onder of rond het vriespunt en daar is er vooral later in de middag en in de avond en nacht risico op gladheid door ijzel.

Schaatsen op natuurijs is deze week op enkele plekken mogelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sneeuw, regen en ijzel wisselen elkaar af tijdens de kerstdagen
Sluiten