Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 24 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wereldwijd duizenden kerstvluchten geannuleerd: impact van de omikronvariant

Duizenden reizigers hebben vlak voor de kerst te horen gekregen dat hun vliegreis niet doorgaat. Luchtvaartmaatschappijen schrappen wereldwijd meer dan 3000 kerstvluchten op vrijdag en eerste kerstdag, bericht de krant The Washington Post. Die baseert zich op cijfers van de website Flight Aware.

De problemen in het vliegverkeer worden deels veroorzaakt door de toename van omikronbesmettingen. Die zeer besmettelijke variant van het coronavirus grijpt ook onder medewerkers van luchtvaartmaatschappijen om zich heen. De bedrijven zien soms geen andere mogelijkheid dan vluchten annuleren. Er zouden gisteren ook al zo’n 2000 vluchten zijn geschrapt.

Alles geprobeerd om kerstvluchten toch te laten vertrekken

Het Amerikaanse Delta Air Lines zegt volgens The New York Times vandaag ongeveer 90 vluchten te hebben geannuleerd na „alles te hebben geprobeerd” om ze toch te laten vertrekken. Dat niet gevlogen kan worden heeft volgens de maatschappij meerdere oorzaken, waaronder weersomstandigheden en de „impact van de omikronvariant”.

United Airlines annuleerde zeker 150 ‘kerstvluchten’ die vandaag hadden moeten vertrekken en nog eens 44 voor morgen, schrijft de krant. Het bedrijf legde uit dat de gevolgen van omikron „voor onze vliegtuigbemanningen en de mensen die onze operatie aansturen” heeft geleid tot de annuleringen.

De problemen beperken zich niet tot de Verenigde Staten. In Australië moesten tientallen vluchten worden geschrapt op vliegvelden van grote steden als Sydney en Melbourne. Daar zouden veel bemanningsleden noodgedwongen in zelfisolatie zitten omdat ze nauw contact hebben gehad met besmette mensen.

Maar ook daarbuiten voelen steeds meer landen zich genoodzaakt hun coronabeleid aan te scherpen in aanloop naar de jaarwisseling door de zorgen over de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus. Zo is het vliegverbod van en naar Marokko tot eind volgende maand verlengd. Een maand lang konden reizigers niet naar Zuid-Afrika vliegen, maar sinds twee dagen kunnen mensen weer vanaf Schiphol met het vliegtuig er naartoe.

Gezondheidsraad: nog geen boosterprik met coronavaccin Janssen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.