Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 2 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

ECDC: aantal Omikronbesmettingen stijgt naar ongeveer 80 gevallen

Nog eens twintig mensen in Europese landen blijken de Omikron-variant van het coronavirus onder de leden te hebben. Het totale aantal gevallen stijgt daarmee naar 79. Daarnaast zijn er een paar verdachte maar nog niet bevestigde gevallen, dus het cijfer kan volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC nog oplopen.

De variant is vastgesteld in vijftien landen in de Europese Unie en de zogeheten Europese Economische Ruimte. Nederland is koploper met zestien bevestigde Omikron-gevallen. In Portugal hebben zeker veertien mensen die variant opgelopen, in Duitsland tien en in Italië negen. De andere landen zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Griekenland, IJsland, Ierland, Noorwegen, Spanje en Zweden.

Nu 390 gevallen wereldwijd

Buiten de regio is de Omikron-variant ook vastgesteld in zestien andere landen, waaronder Zuid-Afrika, Botswana, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Zuid-Korea, Zwitserland, Ghana en de Verenigde Arabische Emiraten. Wereldwijd zijn er nu 390 gevallen vastgesteld in 31 landen.

De meeste positief geteste mensen zijn onlangs in Afrika geweest. Maar in België, Duitsland en Groot-Brittannië is de variant ontdekt bij mensen die zelf niet op reis zijn geweest en die ook niet in contact waren met iemand die op reis is geweest.

Verspreiding Omikron-variant gaat snel

Volgens het ECDC zal het virus zich in rap tempo gaan verspreiden. De voorspelling is dat de Omikron-variant de komende maanden verantwoordelijk zal zijn voor de helft van alle besmettingen in Europa. Deze variant van het virus lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.

In de Europese Unie en de Europese Economische Zone, waarbij bijvoorbeeld ook Noorwegen hoort, is de variant gevonden in dertien landen. Nederland is met ongeveer 80 gevallen koploper. Vandaag mochten reizigers uit Zuid-Afrika, die in Nederland in een quarantaine hotel moesten verblijven, weer naar huis. Zij zijn negatief getest op het coronavirus. De andere landen waar mensen besmet zijn geraakt met de Omikron-variant zijn Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Noorwegen, Portugal, Spanje en Zweden. De meeste positief geteste mensen zijn onlangs in Afrika geweest. Voor zover bekend is niemand ernstig ziek geworden of overleden door toedoen van de variant.

Duitsland wil vaccinatieplicht en lockdown voor ongevaccineerden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
ECDC: aantal Omikronbesmettingen stijgt naar ongeveer 80 gevallen
Sluiten