Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 4 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Moslimorganisaties starten petitie om islam-uitspraken Erica Meiland

Meerdere moslimorganisaties zijn vandaag een petitie gestart waarin ze Talpa vragen om ‘kleur te bekennen’ in het racismedebat. Dat gebeurde naar aanleiding van de commotie die is ontstaan rondom Erica Meiland en de uitspraken die ze over de islam deed in haar biografie.

Talpa, waar de familie Meiland tv-programma’s voor maakt, heeft gisteren na een eerder verzoek van de organisaties laten weten niet inhoudelijk te reageren op de uitlatingen van Meiland. Alles wat de Meilandjes buiten hun programma’s zeggen, is voor rekening van de familie.

Bedrijven stoppen samenwerking met familie Meiland

‘Moeder Meiland’ vergelijkt in haar boek vrouwen in boerka met pinguïns en noemt hoofddoekjes „niet normaal”. Ook stelt ze dat de islam „heel veel ellende brengt” en dat zij dit wil tegenhouden. Meerdere bedrijven, waaronder Hallmark en Emma, lieten de afgelopen weken weten geen zaken meer met de familie Meiland te willen doen vanwege de quotes.

Met de petitie roepen de organisaties de Raad van Bestuur van Talpa op om aan te geven waar de organisatie in het debat staat, het gesprek aan te gaan met de moslimgemeenschap en wordt gevraagd om de samenwerking met de familie Meiland te heroverwegen. Onder meer Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH), Samenwerking Moskeeën Limburg (SML) en Samenwerkingsverband Moskeeën Utrecht en Omgeving (SMUO) hebben zich aangesloten bij de oproep.

Dochter Maxime heeft na alle ophef gezegd haar moeder te steunen, maar schreef op Instagram dat het nooit haar bedoeling was om groeperingen buiten te sluiten of tekort te doen.

‘Vrijheid van meningsuiting staat onder druk’

Gisteravond sprak ook televisierecensent Angela de Jong zich uit over de ophef rondom de familie Meiland. Volgens De Jong staat de vrijheid van meningsuiting in Nederland onder druk. Dat blijkt volgens haar uit de rel die ontstond als gevolg van de uitspraken die Erica Meiland in haar biografie deed. „Het feit is dat wij met de islam op het moment anders omgaan in dit land dan met ieder ander geloof. Ik ben van mening dat wij in dit land over alles grappen en opmerkingen moeten kunnen maken”, stelde De Jong vrijdagavond aan tafel bij Op1.

Vrouw uit India leert op 104-jarige leeftijd lezen en schrijven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.