Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’

„Ze liegen, we weten dat ze liegen, en zij weten dat wij weten dat ze liegen”, zei Ria van der Steen, de eerste nabestaande die het woord mocht nemen tijdens de MH17-rechtszaak. De vrouw heeft vandaag deze tekst van schrijver Aleksandr Solzjenitsyn in het Russisch voorgelezen „voor meeluisteraars van het Russische regime”.

Van der Steen verloor haar vader Jan en stiefmoeder Neeltje bij de ramp. Volgens haar is deze tekst toepasbaar op de houding van Rusland ten opzichte van de MH17-ramp. „Het traineren en het nepnieuws dat erop losgelaten wordt”, zo noemt ze als voorbeeld.

Nabestaande: ‘Zo vaak afscheid moeten nemen’

„Ongeloof, paniek, chaos en dan wachten”, zegt de vrouw over de momenten nadat ze het rampzalige telefoontje kreeg over het neergehaalde vliegtuig. Pas een jaar na dato kon ze ophalen wat was overgebleven van haar ouders. „Ik heb al zo vaak afscheid moeten nemen. De vraag is: wanneer is het afscheid definitief?”

Ruim negentig nabestaanden zullen het woord nemen voor de rechtbank in Den Haag. Zij maken allen gebruik van hun spreekrecht en vertellen over hun ervaringen met de MH17-ramp. Hoe het effect op hen heeft gehad en, in veel gevallen, nog steeds heeft. Van der Steen is de eerste nabestaanden die spreekt in de rechtbank. Duidelijk geëmotioneerd vertelde zij hoe een deel van haar brein niet kan bevatten dat ze haar lieve ouders is verloren. „Iedereen was welkom bij hen thuis. Ik mis ze allebei, nog steeds.”

Rechtszaak MH17

Op 17 juli 2014 slaat het noodlot toe. Vliegtuig MH17 wordt dan neergehaald in Oost-Oekraïne. Na onderzoek blijkt dat dat met een Buk-raket is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders.

Het OM vervolgt vier mannen, drie Russen en een Oekraïner, voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich bijstaan door advocaten, de anderen hebben niets laten horen.

Prins Bernhard over Formule 1: ‘Race in Zandvoort was episch’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’
Sluiten