Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Coronavaccinatie leidt mogelijk tot tijdelijke menstruatiestoornis

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot 1 december meer dan 17.000 meldingen ontvangen van menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie. Er zijn ongeveer 6,4 miljoen vrouwen gevaccineerd. De klachten variëren van hevige of late menstruatie tot bloedingen na de overgang. Volgens Lareb is het mogelijk dat vaccinatie leidt tot menstruatiestoornissen.

De meeste meldingen, 4537 om precies te zijn, gingen over een hevige(re) menstruatie na vaccinatie. Verlate menstruatie (3198 meldingen), onregelmatige menstruatie (3079 meldingen) en tussentijds bloedverlies (3079 meldingen) kwamen ook veel voor.

Bloedingen na de overgang werden 537 keer gemeld, vooral door vrouwen van wie de meesten tussen de 54 en 64 jaar oud waren. Er kwamen ook meldingen van deze klachten binnen van vrouwen ouder dan 75 jaar en vrouwen die al langer dan tien jaar geleden voor het laatst ongesteld waren geweest. Onder de vrouwen bij wie al onderzoek is gedaan, werden geen andere medische oorzaken voor de bloedingen gevonden.

Meeste meldingen na coronavaccinatie Janssen

De meldingen werden even vaak na de eerste als na de tweede prik gedaan. Verhoudingsgewijs kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Janssen. Het gaat om 1547 meldingen op 330.000 vaccinaties. Absoluut gezien kwamen de meeste meldingen binnen na een prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech (13.965 meldingen op 9,6 miljoen vaccinaties). Na ongeveer 1,3 miljoen vaccinaties met AstraZeneca kwamen er 534 meldingen van menstruatiestoornissen binnen bij Lareb.

Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor, benadrukt het bijwerkingencentrum. Een infectie, ziekte of stress kunnen tot de oorzaken behoren. Uit onderzoek in Noorwegen komt echter naar voren dat menstruatiestoornissen vaker voorkomen na een coronavaccinatie dan daarvoor.

„Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk”, aldus Lareb. „Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies. De verwachting is dat dit een tijdelijk effect is.” Lareb doet vervolgonderzoek onder 2000 van de mensen die zich hebben gemeld.

Trombose

Afgelopen zomer ontving het bijwerkingencentrum ook meer meldingen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met AstraZeneca of Janssen. Daarvan waren 33 meldingen na een prik met AstraZeneca. Zeven meldingen kwamen binnen na een coronavaccinatie van Janssen. Bij de vorige rapportage, begin juli, ging het om 34 meldingen. Lareb benadrukt dat het om een zeldzame bijwerking gaat.

Gezondheidsraad adviseert boosterprik voor iedereen boven de 18

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Coronavaccinatie leidt mogelijk tot tijdelijke menstruatiestoornis
Sluiten