Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 9 sep 2021

Moeder MH17-slachtoffer: ‘De lichamen bleven liggen in de brandende zon’

Tot op de dag van vandaag gaan de nabestaanden van Bryce Fredriksz (23) en zijn vriendin Daisy Oehlers (20) gebukt onder enorm verdriet. Het stel kwam om na het neerschieten van vlucht MH17. „De lichamen bleven liggen in de brandende zon. Daar lagen onze kinderen tussen”, vertelt (schoon)moeder Silene Fredriksz vandaag in de rechtbank.

Vijf gezinsleden kwamen aan het woord over het verlies van Bryce en zijn vriendin, die bij hen inwoonde en die zij zagen als familie. Het was de bedoeling dat het jonge stel een beetje tot rust zou komen tijdens de geplande vakantie in Indonesië, na een nare periode waarin de moeder van de 20-jarige Oehlers was overleden. Maar in plaats daarvan „zijn ze een oorlog ingevlogen waar zij part noch deel aan hadden”, aldus de vader van Bryce.

Onlangs sprak de eerste nabestaande tijdens het proces. Zij zei: „Ze liegen, we weten dat ze liegen, en zij weten dat wij weten dat ze liegen.

Nachtmerries en trauma

De familie doorging een traumatische tijd, waarin zij moesten wachten op het terugkeren van de lichamen. De frustratie was groot toen de familie meekreeg dat de Russische separatisten eerst geen toegang gaven tot de rampplek. Ook toen de trein met hierin talloze lichamen niet mocht vertrekken, voelden zij zich machteloos.

„Ik hoorde ze in mijn nachtmerries schreeuwen: ‘Mam, kom me halen'”, las Silene Fredriksz voor uit haar verklaring. Ze sprak president Poetin kort na de ramp in een tv-interview toe met de woorden: „Breng mijn kinderen thuis.”

Moeder nabestaande MH17: ‘Alle delen waren zwaar verbrand’

Uiteindelijk duurde het nog weken voordat lichaamsdelen van Fredriksz werden geïdentificeerd. Voordat er lichaamsdelen van Oehlers werden herkend, waren er maanden voorbij gegaan. De familie heeft ze in één hartvormig kistje laten stoppen, dat nog kort op de kamer van het stel stond in afwachting van de crematie. „Alle delen waren zwaar verbrand, maar stukjes van Daisy’s blouse herkende ik wel. Tot het bittere eind waren het onze kinderen.”

De komende drie weken komen ongeveer negentig nabestaanden aan het woord over hun dierbaren.

Buk-raket

MH17 werd op 17 juli 2014 neergehaald in Oost-Oekraïne. Uit onderzoek is gebleken dat dit met een Buk-raket van Russische makelij is gedaan, waarschijnlijk door pro-Russische separatisten die dachten dat het om een militair vliegtuig ging. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren bijna tweehonderd Nederlanders.

Het strafrechtelijke proces is een jaar geleden gestart, zes jaar na de ramp. In juni van dit jaar begon de inhoudelijke behandeling van het proces. Er is nu besproken over wat de rol was van de vier verdachten, of het daadwerkelijk een Buk-raket was die het vliegtuig neerhaalde en waar de raket is afgevuurd.

Drie Russen en een Oekraïner worden vervolgd voor hun vermeende betrokkenheid bij de ramp. Rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Alleen Poelatov laat zich juridisch bijstaan.

Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Moeder MH17-slachtoffer: ‘De lichamen bleven liggen in de brandende zon’
Sluiten