Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 1 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Kijk aan: wat minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan gisteren

Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen 24 uur gedaald. Het zijn er 77 minder dan gisteren. Eindelijk dus iets anders dan de afgelopen tijd.

Dit staat overigens in contrast met een bericht van Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), eerder vandaag. Hij verwacht dat het aantal coronapatiënten nog oploopt tot boven de 3200.

Nu 2768 mensen met corona in ziekenhuizen

In totaal zijn er nu 2768 Covidpatiënten opgenomen. Dat zijn er zoals gemeld 77 minder dan gisteren, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal mensen met Covid-19 af met 8 tot 587.

Afgelopen etmaal werden op de verpleegafdelingen 42 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic’s werden 322 mensen opgenomen.

Met de stijgingen van de afgelopen tijd leek het erop dat er vandaag voor het eerst meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen dan bij de piek van vorige winter. Bij het hoogtepunt op 5 januari lagen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Ernst Kuipers nog somber over de cijfers

Ernst Kuipers voorziet dat deze grens op korte termijn ruimschoots wordt gepasseerd. Dat vertelde hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Kuipers zei dat een deel van de druk op de ziekenhuizen komt door onderbezetting. Er zijn simpelweg te weinig zorgmedewerkers om de stroom aan patiënten aan te kunnen. Nu blijkt uit recente cijfers dat er ook nog eens veel ziekenhuismedewerkers ziek thuiszitten: 1 op de 10. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar.

Kuipers verwacht dat de nieuwste coronamaatregelen helpen om het reproductiegetal van het virus te laten zakken tot onder de 1. In dat geval zou het aantal nieuwe gevallen langzaamaan dalen, zei hij. Dat blijkt vandaag dus al enigszins het geval.

Twitter valt over uitspraak Hugo de Jonge: ‘We weten postcodes ongevaccineerden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijk aan: wat minder coronapatiënten in ziekenhuizen dan gisteren
Sluiten