Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 28 dec 2021

Hilversums zwembad hoeft niet te controleren op coronapas, oordeelt rechter

Zwembad ’t Gooische Bad in Hilversum hoeft voorlopig niet te controleren op coronatoegangsbewijzen voor ouders die meegaan naar de zwemles van hun kinderen. Die uitspraak deed de voorzieningenrechter Midden-Nederland vandaag. Zwemles valt onder onderwijs en en dus oordeelde de rechter dat het zwembad daarmee geen binnensportlocatie is. Het controleren van de coronapas is daarom niet meer verplicht.

De eigenaar van het zwembad wil de coronatoegangsbewijzen niet controleren van ouders die hun kinderen naar zwemles komen brengen en ophalen om hen om te kleden. De Hilversumse burgemeester verplichtte het zwembad daarop het bad alleen open stellen voor publiek vanaf 18 jaar met een geldig coronatoegangsbewijs, onder een dwangsom van 2500 euro per overtreding, met een maximum van 10.000 euro. Het zwembad tekende daartegen bezwaar aan en stapte naar de rechter.

De rechter schorst de opgelegde verplichting van de gemeente en de dwangsom. Tot er een beslissing is genomen over het bezwaar dat het zwembad heeft aangetekend bij de gemeente, hoeven ouders die hun kinderen naar zwemles brengen niet hun coronapas te laten zien.

Kinderen buiten afdrogen zonder coronapas

Of de uitspraak ook gevolgen heeft voor het controleren van de coronapas bij andere zwembaden, kan de rechtbank Midden-Nederland niet zeggen. „De voorzieningenrechter heeft echt alleen gekeken naar de situatie tussen de gemeente Hilversum en dit zwembad”, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Het feit dat ongevaccineerde ouders niet mee naar binnen mogen bij het zwembad, leverde al eerder ‘interessante’ situaties op. Zo bracht een man, die zich bewust niet liet prikken, een tent mee naar het zwembad in Alphen aan den Rijn. Daar wachtte de QR-weigeraar met een straatkachel en thermoskan warme koffie op zijn kinderen tot de zwemles voorbij was.

Ook ging er op Twitter een foto rond van een ouder die zijn kinderen buiten moest afdrogen. Sommige mensen vonden dit veel te ver gaan, hoewel anderen ook vinden dat de controle op de QR-codes nu eenmaal moet worden nageleefd.

Meer zwembaden zullen nu naar verwachting verandering willen

Shiva de Winter, eigenaar van het Hilversumse zwembad en voorzitter van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ), denkt dat nu „een heleboel” zwembaden met deze uitspraak naar de gemeenten stappen. „Ze zullen zeggen: de rechter heeft zich erover uitgesproken, het belang van onderwijs en zwemles is aangegeven. Ik hoop dat gemeenten het belang van zwemles nu serieus nemen”, aldus de Winter. Hij zegt „heel erg blij” te zijn met de uitspraak. „Het belangrijkste is dat alle kinderen, ongeacht de keuzes van ouderen, op zwemles moeten kunnen.”

Zwembad afhuren voor kinderen van ongevaccineerde ouders? ‘Dat mag niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hilversums zwembad hoeft niet te controleren op coronapas, oordeelt rechter
Sluiten