Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 18 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Van Engelshoven tegen studenten: ‘Laat je vaccineren en doe een zelftest’

Iedere student zou zich moeten laten vaccineren en regelmatig gebruik moeten maken van de gratis verstrekte zelftesten. Die oproep deed demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het vaccineren is samen met de basisregels tegen corona, zoals het regelmatig handen wassen en afstand houden, de belangrijkste maatregel om het onderwijs open te houden voor studenten, aldus de minister.

Het kabinet wil het onderwijs koste wat kost openhouden. De mentale gezondheid van leerlingen en studenten komt onder druk te staan als scholen sluiten en de achterstanden nemen toe. Mogelijk wordt de coronapas ingevoerd in het hoger onderwijs, om zo het aantal besmettingen daar tegen te gaan. Van Engelshoven noemt dit „een nare maatregel”, maar is wel bereid die te nemen als „laatste middel”.

Demissionair onderwijsminister Arie Slob, verantwoordelijk voor basis- en voortgezet onderwijs, schreef eerder vandaag op Twitter „de vinger aan de pols” te houden wat betreft besmettingen op de basisschool en het middelbaar onderwijs. Die lopen daar hard op. De afgelopen week testten bijna 10.000 kinderen positief, aldus het RIVM dinsdag. Dat is een stijging van 85 procent ten opzichte van een week eerder. Slob schreef „ervan overtuigd” te zijn dat de scholen verantwoord open zijn. „De meeste leraren zijn gevaccineerd en leerlingen worden over het algemeen niet zo ziek”, aldus de minister.

Studenten zijn eenzamer en somberder dan voor de coronacrisis

In de statistieken is inderdaad te zien dat het coronavirus veel effect heeft gehad op jongeren. Vooral jongeren tussen de 18 en 25 jaar hebben de last van mentale klachten, een leeftijdsgroep waar vooral studenten onder vallen. Een kwart van hen voelde zich in de eerste helft van dit jaar psychisch ongezond, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat is ongeveer 10 procent meer dan vorig jaar. Ruim een kwart van de ondervraagde voelde zich eenzamer dan voor het uitbreken van de coronapandemie. Ook kwamen gevoelens van angst, somberheid en stress meer voor.

Tijdens de tweede coronalockdown kregen jongeren ook meer medicatie voor angst en depressie voorgeschreven, meldt onderzoeksinstituut Nivel. Daarmee slikten jongeren in die periode meer antidepressiva dan voor de coronacrisis. Ook hier gaat het ongeveer om dezelfde leeftijdsgroep, namelijk om jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Tijdens de eerste lockdown verschilde de situatie niet veel met 2019, maar de tweede lockdown eiste zijn tol.

Aankondiging lockdown een enorme klap voor studenten: ‘Weer terug bij af’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.