Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 13 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Sinterklaasintocht van start: zonder publiek, mét roetveegpiet en protesten

Vandaag begint de landelijke intocht van Sinterklaas, al is die net als vorig jaar ook alleen te volgen op tv. Gisteren kwam de goedheiligman al aan in Nederland. Met een defilé begroeten burgemeesters en kinderen de goedheiligman en zijn pieten bij het Grotepietenhuis. Ook in andere plaatsen zijn intochten van de sint. In Breda protesteert Kick Out Zwarte Piet tegen de aanwezigheid van grijze pieten.

De landelijke aankomst is vanaf 12.00 uur rechtstreeks te volgen in een speciale uitzending van het Sinterklaasjournaal bij de NTR op NPO 3. In het Sinterklaasjournaal van gisteren was te zien dat de goedheiligman is gearriveerd, maar over de boot met pakjes werd gezwegen.

Sinterklaasintocht zonder publiek

De landelijke intocht is net als vorig jaar zonder publiek en daarom is de locatie waar de goedheiligman en zijn gevolg voet aan wal zetten niet vooraf bekendgemaakt. De NTR, die de aankomst uitzendt, wilde ook niets verklappen. De sint en zijn pieten worden begroet door burgemeesters en kinderen. Vorig jaar was er vanwege de coronamaatregelen ook geen landelijke sinterklaasintocht en was er eveneens een defilé bij het Grotepietenhuis in Paleis Soestdijk in Baarn.

Veel lokale sinterklaascomités hebben de intocht aangepast vanwege de vele coronabesmettingen. Zo zijn er besloten evenementen waarvoor volwassenen een coronatoegangsbewijs nodig hebben, zoals in de haven van Scheveningen en op het Willemsplein in Rotterdam. Sommige plaatsen hebben de intocht afgelast, zoals Utrecht en Roermond.

Protesten

Hoewel op veel plekken inmiddels de roetveegpiet is geïntroduceerd, is er ook dit jaar protest. Zo demonstreert Kick Out Zwarte Piet zaterdag om 10.00 uur in Breda vlakbij Park Valkenberg, waar een sinterklaasfeest is met grijze pieten. De actiegroep vindt dit racistisch en een  „schijnoplossing”. De organisatie van de sinterklaasintocht houdt echter vast aan de kleur grijs om onherkenbaar te zijn. De organisatie zou ook in Volendam gaan protesteren tegen de grijze pieten, maar aangezien de intocht is afgeblazen vanwege corona, gaat dit niet door.

In Alkmaar, waar dit jaar voor het eerst alleen roetveegpieten zijn te zien, demonstreert Pegida zaterdagmiddag bij de intocht vóór Zwarte Piet. Ook is de organisatie van plan zondag in Amsterdam van zich te laten horen bij de aankomst van de sint.

Mark Rutte tijdens persconferentie: ‘Er komt een harde, brede klap van een aantal weken’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sinterklaasintocht van start: zonder publiek, mét roetveegpiet en protesten
Sluiten